Region

Prvi put liturgija u obnovljenom hramu u Lužanu

U crkvi Svetih Arhangela Gavrila i Mihajla u selu Lužane, povodom seoske i hramovne slave, po prvi put je služena Sveta liturgija i presečen slavski kolač.

Prisustvovali su brojni meštani i slavari na čiju incijativu je hram i obnovljen.

Crkva Svetih Arhangela Gavrila i Mihajla je podignuta na temelju stare, za koju ne postoje podaci iz kog perioda datira, ali kazivanja starijih meštana ukazuju da je sve krenulo od babe Jelice kojoj se još pre Drugog svetskog rata, u san prikazalo sveto mesto.

To je istinita priča. Jelici se u san javilo da se na ovom mestu, nalaze krst i kandilo iz crkve koja je nekada tu postojala. Isti san se ponavljao danima, ali ukućani tome nisu pridavali veliki značaj sve dok se Jelica nije razbolela. Onda su je bolesnu doveli ovde, počeli da traže i ne zadugo, pored relikvija, naišli i na temelj stare svetinje. Međutim, o izgradnji crkve niko tada nije razmišljao”, priča Radoslav Kostić predsednik Crkvenog odbora sela Lužane.

Iako crkve nije bilo, svake godine na dan Svetog Arhangela Gavrila 26. jula, ovde se okupljalo mnogo naroda, ne samo meštana Lužana, već i susedne Tešice, Loćike, Grejača, Moravca, Bujmira, Drenovca i drugih naselja. Mnogi su verovali u isceliteljsku moć, ovog „ svetog mesta“, posebno glavobolje i nekih drugih tegoba. Upravo iz tih razloga, meštani Lužana su sredinom devedesetih godina prošlog veka pokrenuli inicijativu da se na “crkvištu” podigne nova bogomolja. Njen temelj osveštao je, tada episkop niški, danas, Patrijarh srpski Irinej. Zahvaljujući upornosti meštana, brojnim dobrotvorima i donatorima, ove godine izgradnja je intenzivirana.

Uradili smo ikonostas, pevnicu, omalterisali zidove, napravili zvonik. Ostalo je još da se crkva ikonopiše, uradi spoljna fasada i postavi zvono, koje je već naručeno. Javljaju se dobrotvori, ali nam je i opština Aleksinac odobrila određena sredstva. To nam je važna  pokretačka snaga”, navodi Kostić.

Opština Aleksinac je za ove namene iz opštinskog budžeta izdvojila 150.000 dinara, što je najveći iznos koji je ove godine dobio neki crkveni odbor na njenoj teritoriji.

Opština Aleksinac godinama već ima praksu da pomaže crkvene odbore i crkvena područja na svojoj teritoriji, tako što izdvaja sredstva u budžetu koja se raspodeljuju putem javnog konkursa početkom svake godine. Sredstva su ograničena, oko million dinara na godišnjem nivou. Obično se na konkurs javi desetak crkava. U dogovoru sa crkvenim vlastima značajnijim projektima dodelimo više sredstava kojima može da se finansira neki krupniji posao, a oni manji iznosi idu za obeležavanje raznih crkvenih manifestacija i razne slične stvari. Ove godine najviše je izdvojeno upravo za izgradnju crkve u Lužanu“, objašnjava Dragan Jovanović načelnik odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti opštine Aleksinac.

Ovogodišnji kolačar bilo je KUD “Opanak” iz Lužana, čiji je ansambl izveo prigodan kulturno-umetnički program, koji su upotpunili i folklorni ansambli susednih sela Tešic i Veliki Drenovac.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com