Ekonomija

Prvi proizvodi fabrike „Cumtobel“ u maju sledeće godine

Predstavnici Vlade Srbije i austrijske kompanije Cumtobel potpisali su danas ugovor o izgradnji fabrike te austrijske firme u Nišu, koja bi trebalo da zaposli 1.100 ljudi. Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vrednost investicije je 30,6 miliona evra, a država će izdojiti subvencije od ukupno 8 miliona evra.

Reč je o fabrici koja je osnovana pre 67 godina, koja je gigant u oblasti industrije.

„Pravi „Mercedes“ u industriji LED rasvete i zaposliće ne samo jeftinu radnu snagu već, inženjere, i sklopiti ugovor sa Univerzitetom u Nišu i srednjim školama, što je jako važno jer, nećete verovati, ali za pojedine poslove u Srbiji već moramo da uzimamo radnu snagu iz inostranstva“, rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, Vlada Srbije je obezbedila subvencije od osam miliona evra, što pokazuje da nisu tačne tvrdnje da Vlada stranim investitorima obezbeđuje subvencije od po 50.000 evra po zaposlenom.

On je zahvalio predsedniku „Cumtobela“ Ulrihu Šumaheru i ocenio da “bez njegove posvećenosti i ljubavi prema Srbiji ne bi bilo moguće da dođe do te investicije”.

„Kada sam pre godinu dana rekao da će „Cumtobel“ doću u Niš, novinari su me gledali kao da im „prodajem maglu“, pa sam posebno ponosan zbog činjenice da nakon potpisivanja odmah idemo i na polaganje kamen temeljca. Za nas je najvažnije da proizvodi iz fabrike „Cumtobel“ izaći već u maju sledeće godine“, kazao je Vučić u Nišu.

Predsednik „Cumtobela“ Ulrih Šumaher je rekao da je Grad Niš odabran sa velikom pažnjom, jer je Niš mesto nove nade i nove energije.

„Niš je mesto koje bi naša firma svakako rado izabrala zbog svoje izuzetno kvalitetne  i visokokvalifikovane radne snage. Takođe ima dobar geografski položaj, rešenu infrastrukturu, i jedan istorijat u inženjerstvu mašinstvu“, rekao je Šumaher.

Cumtobel grupa je svetski poznat proizvođač LED-rasvete, jedan od vodećih u oblasti inovativnih rešenja za rasvetu i proizvodnju pratećih komponenti.

U Srbiji posluje od početka prošle godine kada je svoj Centar za projektovanje osvetljenja doselila iz Poljske. Njena beogradska kancelarija je od 1. maja regionalni centar za tržište Srbije, Crne Gore, Turske i Centralne Azije.

Cumtobel grupa iz Dornbirna je kao porodična firma osnovana 1950. godine, a zapošljava 7.000 radnika u 14 proizvodnih pogona na četiri kontinenta i u prodajnim objektima u 90 zemalja.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com