Društvo

PRVI DAN PROLEĆA- Svetski dan šuma

Svetski dan zaštite šuma obeležava se 21. marta i prilika je da se podseti na važnost šuma i njihove zaštite.  Povodom ovog dana,  od 10 časova i 30 minuta, Gradska opština Pantelej u saradnji sa OŠ “Stefan Nemanja” sprovodi akciju ozeljenjavanja dvorišta škole, a Zavod za zaštitu prirode Srbije i JKP „Mediana” govoriće o potrebi zaštite šuma u našoj zemlji na primeru zaštite stabala hrastova.

Šumske površine u svetu su se, prema podacima Ujedinjenih naroda, u zadnjih 15 godina smanjile za više od trostruke površine Nemačke.

Gubitak šuma nastaviće se zbog klimatskih promena i pored  globalnih napora za smanjenjem ispuštanja u atmosferu štetnih gasova. Šume su danas ugrožene od lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, ineskata, glodara, bakterija, gljivica, kiselih kiša i dr.

Obeležavanje Dana šuma je i povod da se sazna kako je nekad bilo.

Šuma je nekad prekrivala gotovo dve trećine kopna, ali do danas je više od polovine tog bogatstva uništeno preteranom sečom. Nekad je Evropa od dalekog severa Arktičkog kruga pa gotovo do Mediterana bila obrasla šumom, a u Aziji se šuma protezala od tundre do vrućih pustinja. Ove drevne šume bile su isprekidane otvorenim područjima na kojima se šuma nije mogla razviti. Danas je drevna šuma uglavnom nestala. Rušila se zbog drvene građe i materijala za potpalu ili kako bi se napravio prostor za obradive površine. Većina danas preostalih šuma naknadno je zasađena, ali ipak postoje dragocene prašume u kojima stabla nisu zasadili ljudi.

21. mart, Svetski dan šuma
Obeležavanje Dana šuma u Nišu
Rukovodstvo Opštine Pantelej  i kolektiva Osnovne škole “Stefan Nemanja”, zajedno sa đacima, zasadiće u školskom dvorištu sadnice tuje koje su obezbeđene uz podršku Javnog preduzeća „Srbijašume“-Šumskog gazdinstva u Nišu. Akciji ozelenjavanja školskog dvorišta pridružiće se gradonačelnik Niša, Darko Bulatović. Odmah posle akcije, rukovodstvo Opštine Pantelej obići  ćeradove na izgradnji potpornog zida na crkvi Sv. Pantelejmona.

U cilju obeležavanja Svetskog dana šuma, Grad Niš, Zavod za zaštitu prirode Srbije i JKP „Mediana”g ovoriće o potrebi zaštite šuma u našoj zemlji na primeru zaštite stabala hrastova kao drvenaste vrste koja je nekada dominirala i bila zaštitni znak šuma naše zemlje.

Ovim povodom, biće održana promocija monografije „Zaštićeni hrastovi Srbije” u Gradskoj kući (ul. 7 juli, br. 2, Niš) u utorak, 21. marta 2017. godine, sa početkom u 13 časova i sadnja hrasta u blizini Gradske kuće u Nišu.

“Nadamo se da ćemo zajedno ukazati na odgovornost svih nas za očuvanje šuma i da štiteći drvenasete vrste obezbeđujemo sebi bolji i zdraviji život, nudeći i lepši pogled na svet,” navodi se u saopštenju institucija koje će obeležiti  Svetski dan šuma.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com