Društvo

PROTEST: Čelnicima ostavke, Nišlijama aerodrom

Oko hiljadu, pretežno mladih ljudi, okupilo se danas u 17 sati na centralnom gradskom trgu kako bi na taj način izrazili protest protiv predaje niškog aerodroma državi. Uz pištaljke i pitanje “čiji je grad?” i odgovore “naš grad”, kao i skandiranje “ostavke, ostavke”, kolona se uputila prema Gradskoj kući gde su nezadovoljni građani na stepeništu ostavili na stotine papirnih aviona. Okupljenima se obratio Miloš Bošković, koji je u kratkom roku, preko Fejsbuka, uspeo da okupi nezadovoljne Nišlije.

Oko hiljadu Nišlija okupilo se na Trgu kralja Milana, a učesnike protesta pozdravio je Miloš Bošković koji je preko Fejsbuka i organizovao današnje okupljanje. Među okupljenima bilo je i poznatih niških političara, mada oni nisu uzimali reč. Protest su, osim niške policije, obezbeđivali i članovi Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS), koji su još u toku prethodne večeri ovom građanskom buntu dali podršku.

Na Boškovićevo više puta ponovljeno pitanje “čiji je grad?”, učesnici su jednoglasno odgovarali “naš grad”, a zatim se protest preselio ispred Gradske kuće.

Današnji protest imao je samo dva zahteva: da odbornici Skupšine grada Niša na svojoj sledećoj sednici ne izglasaju odluku Gradskog veća da se niški aerodrom preda državi na upravljanje i da gradski većnici koji su glasali za tu odluku, zajedno sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem podnesu ostavke.

Kako je Bošković objasnio okupljenim demonstrantima, država se naprasno zainteresovala za niški aerodrom nakon što je beogradski aerodrom “Nikola Tesla” koncesiono predat Francuzima na 25 godina.

Iako javnost još nema uvid u ugovor koji je Vlada Srbije potpisala sa Francuskom kompanijom, spekuliše se da se Srbija njime obavezala da će beogradski aerodrom u narednim decenijama dok koncesija važi, imati tačno određeni broj putnika. Niški aerodrom će, u tom slučaju predstavljati “pretnju” beogradskom, jer već postoji mišljenje da “Niš “krade” putnike Beogradu”.

Vlasništvom nad aerodromom “Konstantin Veliki” država bi obezbedila kontrolu nad brojem putnika, povećavanjem aerodromskih taksi i smanjenjem broja letova, objasnio je Bošković, na šta su okupljeni odgovorili uzvicima “ua” i “ostavke”.

U toku protesta ispred Gradske kuće, na nebu se pojavio i avion koji je poleteo sa niškog aerodroma, pa je skup na trenutak prekinut, a avion pozdravljen gromoglasnim aplauzom.

Inače, prijavu u MUP-u za današnji protest  zvanično je podneo Miloš Bošković, član pokreta “Dosta je bilo” koji je nedavno dao ostavku na mesto narodnog poslanika u Skupštini Srbije.

Današnji protest izazvao je i veliku pažnju medija, pa gotovo da i nema televizije koja nije imala ekipu na Trgu. Naredni je zakazan za sutra, nedelju 1. aprila u 17 sati na Trgu kralja Milana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com