Društvo

Prijem za učesnike Simpozijuma “Živeti sa autizmom”

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i član Gradskog veća Saša Živić razgovarali su danas na prijemu u Gradskoj kući sa učesnicima međunarodnog simpozijuma „Živeti s autizmom – iz perspektive pacijenta, roditelja i profesionalca“ koji se održava u Nišu.

Gradonačelnik Bulatović poručio je da će lokalna samouprava učiniti sve, u skladu sa mogućnostima, da pomogne da se osobe sa autizmom lakše socijalizuju i da im se, kroz konkretne programe na osnovu njihovih ličnih sposobnosti i sklonosti, napravi plan vežbi ne bi li postigli maksimalni individualni napredak.

On je istakao da autizam predstavlja stanje koje zahteva veću brigu društva i da svi zajedno moramo da razvijamo toleranciju i podžemo svest deci, ali i roditeljima i lokalnoj zajednici uopšte o potrebi i značaju negovanja ljubavi, razumevanja i prihvatanja različitosti pružanjem podrške onima kojima je pomoć potrebna.

Endi Ši koji je na čelu udruženja „Autizam govori“ istakao je da je izuzetno važno angažovanje zajednice i postojanje kvalitetne multisektorske saradnje da bi osobe sa autizmom mogle da postanu članovi zajednice koji mogu da daju doprinos njenom razvoju.

Inače, u Nišu sa autizmom živi oko 500 osoba. Većinu čine deca. Njihovi roditelji osnovali su udruženje i kroz aktivnosti koje pokreću pokušavaju da poboljšaju kvalitet njihovog života.

Simpozijum je danas u 10 sati u hotelu “Tami rezidens” otvorio ministar zdravlja u Srbiji, Zlatibior Lončar, a zamišljen je kao dvodnevni skup.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com