Društvo

Prijavite se za tradicionalno takmičenje u bacanju bumeranga „Boom Fest 6“

Prva tehnička škola „Milutin Milanković u saradnji sa Ambasadom Australije i TŠ „Prota Stevan Dimitrijević“ iz Aleksinca, već šestu godinu zaredom organizuje takmičenje u bacanju bumeranga „Boom Fest 6“. Kvalifikacije za ovogodišnje finale održavaju se u petak, 12. maja. 2017. na platou ispred logora „Crveni Krst“.

 

Takmičenje za prvaka Balkana

Svi koji žele da se oprobaju u bacanju bumeranga i steknu mogućnost da osvoje titulu šestog najboljeg bacača bumeranga na Balkanu, potrebno je da se prijave putem online formulara koji je dostupan na sajtu festivala www.bumfest.co.vu

„Cilj festivala već šestu godinu jeste aktivna promocija sportskog duha i Australije, kao daleke i neistražene zemlje. Drago nam je da je naša mala i skromna manifestacija postala veliki događaj, na koji sve Nišlije mogu da budu ponosne“, kazala je Slavica Jukić, direktorka PTŠ „Milutin Milanković“.

I ove godine posetioci mogu da očekuju novine u velikom finalu, a zakazano je 19. maja.

„Prošle godine smo uveli novu kategoriju, a to su studenti. Ove godine po tradiciji imamo zelenu sobu na sam dan festivala, ali glavna ovogodišnja novina jeste nagrada festivala koja se dodeljuje pojedincima za negovanje i afirmaciju sportskoh duha u Srbiji. Ime prvog laureata se objavljuje sredinom maja. Na taj način želimo da motivišemo sve one koji na bilo koji način promovišu zdrav način života i aktivno bavljenje sportom“, najavio  je Jovan Milić, jedan od pokretača takmičenja i ovogodišnji PR festivala.

Idejni tvorac “BOOM FEST-a”, profesor Ivan Nogić, poziva sve učenike i studente da se prijave i da se bave sportom.

„U današnja vremena svi smo zaboravili na važnost sporta, a to je pogrešno. Boom Fest je idealna prilika da se mladi ljudi druže i da oni najbolji osvoje vredne nagrade, koje po tradiciji obezbeđuje Ambasada Australije“ , poručuje profesor Nogić.

Kako ističu organizatori, učenici i profesori Prve tehničke škole „Milutin Milanković“, zajedno sa partnerima, ulažu entuzijazam i kreativnost u cilju uspešnog ostvarenja  projekta.

„Mi smo zahvalni svima koji podržavaju naše napore i zalaganje u cilju širenja sportskog duha. Ovim putem pozivamo ostale zainteresovane kompanije, javna preduzeća i ostale institucije da nam se priključe i pomognu organizaciju ovog događaja“, zaključila je direktorka škole, Slavica Jukić.

Na prošlogodišnjem festivalu učestvovali su i mladi iz Slovenije i Bugarske, a ovo takmičenje je jedinstveno na Balkanu, tako da pobednik dobija titulu najboljeg bacača bumeranga na Balkanu. Prijave za takmičenje otvorene su do 11. maja. Kvalifikacije za finale se održavaju u petak, 12.maja od 10 sati na platou ispred logora „Crveni Krst“, dok je veliko finale zakazano za petak, 19. maj. Pravo učešća imaju svi učenici i studenti sa područja cele Srbije i bivših Jugoslovenskih Republika.

Link za prijavu: https://docs.google.com/forms/d/1m2lKdnc6tNtPmFTnBT6inOwxVPalXUSh_qtTPw7916w/edit

Osnovne osobine bumeranga

Bumerang je  je bacačko oružje od eukaliptusovog ili sličnog drveta, najčešće kolenastog ili srpastog oblika. Različiti primerci bumeranga, izrađeni su ponegde i od drugih materijala (slonovače, metala), pronađeni su u Egiptu, Sudanu, južnoj Indiji, Americi, Okeaniji i u Evropi.

Bumerang može biti različite dužine (16—120 cm), debljine 6—7,5 cm i težine (do 250 g). Raspon između krakova bumeranga varira od 45 do 60 cm, a ugao između njih je od 70° do 130°).

Prema specifičnosti oblika  i osobinama leta, razlikuje se povratni i nepovratni, tzv. ratni bumerang. Povratni je lakši i tanji, a levi kraj malo savijen nagore i nadole. Bumerang služi za igru, a katkad i za lov na ptice.

Baca se snažnim zamahom, konkavnom stranom okrenutom napred. Prilikom izbačaja treba da klizne između palca i ostalih prstiju i da se što jače zavrti u smeru krakova oko sebe.

Putanja zavisi od veštine bacača, njegove snage, smera i u ugla izbačaja, kao i od jače ili slabije savijenosti krakova. Posle izbačaja najpre leti oko 10 m u pravcu prema usmerenom cilju. Ako ne pogodi cilj, postepeno se diže uvis i skreće levo ili desno, ispred bacača ili iza njega.

Ratni bumerang je teži i veći, manje savijenih krakova, pa se zbog toga ne vraća bacaču. Služi za borbu i lov na manje životinje. Bumerang važi za opasno oružje, jer se u trenutku kad se pojavi iz vazduha, ne može se tačno utvrditi pravac leta ni mesto gde će pasti.

Zbog vrlo različitih mogućnosti bacanja i putanje, često se koristi u sportskim takmičenjima i igri.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com