Zdravlje

Preventivni urološki pregledi u Kliničkom centru u Nišu

U niškom Kliničkom centru juče su, od 19.novembra, počeli urološki pregledi u okviru manifestacije pod nazivom „Movembar“, a u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

Svim zainteresivani muškarcima, biće omogućeno da do 23.novembra, kada se akcija završava, od 14 do 19 sati, u Centru za radiologiju u novoj zgradi KC Niš, budu podvrgnuti testiranju vrednosti PSA, kao i rektalnom pregledu, odnosno ultrazvučnom pregledu testisa, kada je u pitanju mlađi deo populacije. Nakon preventivnog pregleda, svaki pacijent dobiće izveštaj o zdravstvenom stanju, a oni kod kojih rezultati odstupaju od normalnih vrednosti, biće upućeni na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

Cilj organizovanih pregleda je rana dijagnostika i promocija prevencije koja se sada konkretno odnosi na detaljne urološke preglede.

Kako Srbija nema odgovarajuće epidemiološke podatke kojima se procenjuje incidencija i prevalencija ovih bolesti među građanima, a osim toga naši sugrađani nisu skloni preventivnim zdravstvenim aktivnostima, Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa eminetnim stručnjacima u ovoj oblasti, procenilo da treba stavljati akcenat na ovakve aktivnosti, a koje su nesumnjivo daleko jeftinije nego aktivno lečenje.

U brojnim zemljama već duže vreme unazad praktikuje se manifestacija pod nazivom „Movembar“, a koja ima za cilj, kako tvrde stručnjaci, da poveća medicinsku prosvećenost muške populacije, prevashodno u kontestu ranog prepoznavanja i lečenja karcinoma prostate i testisa. Ove godine, akciji se priključio i niški Klinički centar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com