Društvo

Presuda u korist Perišića protiv Južnih vesti

Viši sud u Beogradu doneo je presudu u korist bivšeg gradonačelnika Niša, Zorana Perišića, po kojoj je tuženi , d.o.o “Simplicity” iz Niša, u obavezi da Perišiću na ime nematerijalnih troškova isplati 100 hiljada dinara. Bivši gradonačelnik podneo je tužbu za tekst pod naslovom “Spasić: vlast ukrala pare radnika EI”, koji je objavljen 22. septembra 2014. godine na portalu Južne vesti. Povodom ove presude, Perišić je Niškim Vestima rekao da je smatra “dokazom da običan, mali čovek može da dođe do pravde”, a Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik portala Južnih vesti ”da presudu još nije dobio i da će verovatno uložiti žalbu”.

Osvrćući se na presudu Višeg suda u Beogradu, Zoran Perišić je Niškim Vestima rekao:

“Ova presuda je, po meni, dokaz da jedan običan, mali čovek može da dođe do pravde i istine. Bez obzira koliko je neki medij željan publiciteta , nema pravo da vređa i blati ljude koji svojim radom to nisu zaslužili. Novac koje će mi Južne vesti, odnosno “Simplicity” isplatiti, daću u humanitarne svrhe i o tome obavestiti medije. Ovo je i upozorenje da se ne mogu pisati neistine. Koliko ja znam, ovo je prva presuda protiv Južnih vesti i biće ohrabrenje i za druge koji su bili povređeni i poniženi pisanjem ovog portala, žrtve brutalnog komentarisanja. Pretpostvaljam da ću zbog ove presude vrlo brzo pretpeti brutalan napad i biti izložen progonu od strane Južnih vesti”, kazao je Perišić.

Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik portala Južne vesti, za Niške Vesti kaže da još uvek nije dobio presudu i najavljuje da će Južne vesti verovatno podneti žalbu u zakonskom roku, ali to ne može da zna dok ne vidi obrazloženje suda.

“Povodom spornog teskta “Spasić: vlast ukrala pare radnika EI”, napominjem da je Zoran Perišić imao priliku za demanti, pozivali smo ga, ali nije hteo da odgovori na naše pozive. Takođe, nije se žalio Savetu za štampu, koji je regulatorno telo zaduženo za kontrolu novinarskog kodeksa. Možda smo tim tekstom povredili novinarski kodeks, možda nismo… Perišić je, koristeći sve prethodne mehanizme imao šansu da kaže šta želi, ali se prvo odlučio na tužbu. Problem je i što Perišić nije tužio osobu koja je izrekla ono što on smatra neistinom, već medij koji je to preneo i to u formi intervjua” kazao je Blagojević.

Tekst presude možete pogledati ovde…

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com