Društvo

Pred nama dugo, toplo i suvo leto!

Prema dugoročnoj vremenskoj prognozi Republičkog hidrometeorološog zavoda Srbije  (RHMZS), leto pred nama biće sa temperaturima višim od prosečnih i sa manje padavina. Ista prognoza važi i za prolećne mesece, mart, april i maj.

Posle temperature od dvadesetak stepeni Celzijusa koja je zabeležena tokom prethodnog vikenda, sleduje naoblačenje s kišom uz prolazno zahlađenje. Na sajtu RHMZS u sezonskoj prognozi,  mart će biti topliji od prosečno zabeleženih vrednosti temeprature vazduha, ali i po vlažnosti.

Mart

I srednja minimalna i srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće za oko 0,6 stepeni Celzijusa iznad višegodišnjeg proseka u Srbiji. Količina padavina u  tekućem mesecu biće za oko jedan milimetar niža u odnosu na višegodišnji prosek i znosiće oko 40 milimetara.

April

U aprilu će srednja minimalna temperatura vazduha biti u proseku viša za oko 0,1 stepen, a srednja maksimalna temperatura vazduha za 0,6 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. Isto vaći i za količinu padavina koja će  tokom aprila biti dva milimetra ispod višegodišnjeg proseka i iznosiće oko 52 milimetra.

Maj

U maju se očekuje srednja minimalna temperatura vazduha  u proseku viša za 0,3 stepena, a srednja maksimalna temperatura viša za oko 0,1 stepen. Maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24,1 stepen, a biće i za dva milimitera manje padavina, oko 48.

Jun

U junu će  srednja minimalna temperatura vazduha biti za oko 0,3 stepena viša od višegodišnjeg proseka, dok će srednja maksimalna temperatura biti viša za oko 0,4 stepena od proseka. Očekivana srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 26,8 stepeni. Mesečna količina padavina tokom juna biće u proseku niža za oko pet milimetara u odnosu na višegodišnji prosek, pašće oko 88 milimetara kiše.

Jul

I jul će biti topliji i suvlji nego prethodnih godina.  Meteorolozi  najavljuju srednju maksimalnu temperaturu vazduha od oko 29,5 stepeni, dok će  količina padavina biti za oko osam milimetara niža u odnosu na višegodišnji prosek.

Avgust

Isto važi i za avgust. Srednja minimalna temperatura vazduha za oko 1,2 stepena viša u odnosu na višegodišnji prosek, a srednja maksimalna temperatura viša za oko 0,6 stepeni, što iznosi oko 30,4 stepena. Mesečna količina padavina tokom avgusta biće za oko 10 milimetara niža u odnosu na višegodišnji prosek, saopštio je RHMZS.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com