Kultura

Praistorijski materijal na izložbi “Tragovima prošlosti”

Izložba “Tragovima prošlosti”, na kojoj će posetioci imati prilike da vide praistorijski materijal prikupljen na teritoriji Aleksinačke kotline, biće otvorena u Galeriji Sinagoga, 16. novembra u 13 časova.

Autori izložbe su arheolog Petar Milojević i Tatjana Trajković Filipović – kustos arheolog Narodnog muzeja Niš.

Tog dana biće održana i promocija knjige “Praistorijska nalazišta u Aleksinačkoj kotlini” istih autora u izdanju Narodnog muzeja Niš i Zavičajnog muzeja iz Aleksinca.

O izložbi i knjizi:

Posebno se ističu grnčarije i metalni predmeti iz zbirki Zavičajnog muzeja Aleksinac, Narodnog muzeja Niš i nekoliko privatnih kolekcija. Pored toga izložbu prate prikladne ilustracije nastale kao rezultat aerosnimanja i istraživanja aleksinačkog pomoravlja u periodu od 2014. do 2018. godine u sklopu projekta „Arheološka prospekcija donjeg toka Južne Morave“ koju realizuju Arheološki institut iz Beograda, Narodni muzej Niš, Centar za kulturu i umetnost Aleksinac i Centar za kulturu Sokobanja.

Veliki značaj publikacije proizilzi ne samo iz činjenice da su autori kataloški obradili nalaze sa lokaliteta iz Aleksinačke kotline, koji se čuvaju u depou Narodnog muzeja Niš i Zavičajnog muzeja u Aleksincu, već posebno zbog detaljnog i preglednog uvida u relativne geografske podatke i istorijat arheološkog istraživanja u jednoj do sada slabo ispitanoj, a veoma značajnoj geografskoj regiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com