Društvo

POVODOM 140 GODINA PRVE NIŠKE GIMNAZIJE “STEVAN SREMAC”: Takmičenje u besedništvu

Takmičenje u besedništvu u godini jubileja Prve niške gimnazije Stevan Sremac obeležiće misao Franca Kafke: „Ko god zadrži sposobnost da vidi lepotu, nikada neće ostariti“. To je, zapravo, tema mladim govornicima iz Niša i okoline koji su se prijavili za ovo takmičenje, a njihove besede će se čuti na tradicionalnom Takmičenju u besedništvu koje se održava 19. novembra u Svečanoj sali Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“.

“Tamo gde nema žive reči – nema dijaloga, dakle, tamo nema života. Ovo je na jednom od prethodnih takmičenja rekao uvaženi profesor Vojislav Jelić. On je podsetio da se od davnina život odvijao uz živu reč, koja je značajna, delatna i u mnogo drugih oblasti tesno povezanih sa besedništvom. To su u današnje vreme i menadžment, komunikologija, kultura govora i  uopšte  komunikacija svake vrste. Sve je to apsolutno zasnovano na principima i teorijama antičke retorike. A ono što je, takođe, važno za retoriku jeste estetika. Ona je potrebna u smislu lepote iskaza”, kažu organizatori ovog takmičenja.

Ali neko je rekao i „Ako vodite računa o važnosti svoje misli, onda ćete voditi računa i o tome kako to kazujete“.  Tako srednjoškolci iz Niša i okoline i ove godine imaju mogućnost da se oprobaju u besedništvu, iskažu svoja promišljanja na zadatu temu, koja je ukorenjena u životu. To i jeste važno za retoriku – da beseda bude povezana sa životom i da izađe iz školskih klupa.

“Obeležavanje 140. godišnjice postojanja Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ prilika je za učenike da, negujući lepu reč, ispolje svoju individualnost, znanje i kreativnost u zastupanju ideala lepote u najširem smislu te reči. Zato su bili pozvani svi zainteresovani da se jave na konkurs pisanom besedom na temu: „Ko god zadrži sposobnost da vidi lepotu, nikada neće ostariti“, dodaju u Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac”.

Komisija je od svih prijavljenih govora izabrala petnaest najboljih, čiji će autori nastupiti u finalu. Učestvovaće učenici iz niških gimnazija i drugih srednjih škola, kao i učenici iz Prokuplja i Aleksinca.

Komisija koja će ocenjivati besednike radiće u sastavu, docent Filozofskog fakulteta u Beogradu Dragana Dimitrijević, direktor Niškog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović, a treći član biće predstavnik Gradske opštine Medijana. Oni će govore ocenjivati na osnovu organizacija sadržine govora, stila, pribranosti, izražajnosti, upotrebi glasa i odnosa sa publikom.

Troje prvoplasiranih takmičara, koje će izabrati stručni žiri, dobiće prigodne vredne nagrade.

Takmičenje u besednštvu Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ tradicionalno organizuje u saradnji sa  Gradskom opštinom Medijana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com