Društvo

Poslednja sednica SG NIŠ u 2016: Usvojeni programi poslovanja gradskih preduzeća za sledeću godinu

Na poslednjoj sednici Skupštine grada Niša u ovoj godini odbornici su usvojili izmene i dopune Poslovnika SG Niš, kao i odluke o uspostavljanju saradnje između gradova Niš i Kaluga, zatim o postavljanju montažnih objekata na javnim površinama, maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu javnog sektora, predloge o dopuni i izmeni plana detaljne regulacije stambenog naselja i planove generalne regulacije nekoliko područja na prostoru gradskih opština i kompleksa Nais I i Nais II, kao i planove rada gradskih preduzeća za 2017. godinu.

Odbornici su dali saglasnost na zaključak  kojim će SG Niš predložiti Vladi Republike Srbije izmenu uslova za apliciranje projektima po konkursima koje raspisuju resorna ministarstva i razrešili i imenovali članove školskih odbora Gimnazije „9.maj“ i Umetničke škole.

Hitnost izrade pojedinih planova, izmene i dopune po zahtevima investitora bili su razlog za sednicu Skupštine grada tri dana pre Nove godine.

Najviše se raspravljalo o planovima javnih preduzeća za sledeću godinu i o izmenama i dopunama odluke o Poslovniku Skupštine grada zbog usklađivanja sa Statutom Grada Niša, Zakonom o javnim preduzećima, Zakonom o lokalnim izborima i drugim propisima.

Tim Poslovnikom su, između ostalog, propisana su nova radna tela koja će brojati 10 članova, a to su Komisija za stanovništvo, porodicu i decu, Komisija za zaštitu životne sredine i Savet za pitanja starenja i starosti u kojem članovi neće primati naknadu.

To znači da su stalna radna tela Skupštine: Odbor za imenovanje, Odbor za mandatno-imunitetska pitanja, Odbor za administrativna pitanja, Komisija za nazive delova naseljenih mesta i nazive ulica, Komisija za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti, Komisija za stanovništvo,porodicu i decu, Komisija za socijalna pitanja, Komisija za praćenje primene etičkog kodeksa, Komisija za zaštitu životne sredine, Savet za mlade, Savet za pitanja starenja i starosti i Korisnički savet javnih službi.

“Ovde nije došlo do nekakvog  povećanja i nema novih radnih mesta. Ukinute su Komisija za verska pitanja i Savet za građanske inicijative jer te poslove sada radi gradonačelnik, a ubuduće se voditi računa kakva i koliko radnih tela imaju gradske opštine”, rekao je za govornicom gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Šef odborničke grupe “Iskreno za Niš” Momir Stojanović smatra da nova radna tela ipak podrazumevaju dodatna zapošljavanja.

“Tačno 33 osobe će se zaposliti u radnim telima Skupštine grada Niša, jer svako novo radno telo podrazumeva 10 članova i mesečne novčane naknade za predsednike komisija. Problem su i opštinska radna tela jer je nepoznanica koliko radnih tela imaju i koliko para odlazi na naknade predsednika i članova. Kada ova tačka bude na dnevnom redu na nekoj od sledećih sednica dokumentovaću koliko ima komisija pri skupštinama gradskih opština, od kojih se pojedine nisu uopšte sastajale”, rekao je Stojanović.

Za smanjenje komisija i njihovo ukidanje pri gradskim opštinama slaže se i šef odborničke grupe DS, Miodrag Stanković.

“Nisam siguran da građani Niša znaju šta je to što rade predsednici komisija gradskih opština. Što se tiče komisija pri Skupštini grada to su te komisje koje postoje potrebne gradu, ali videćemo šta će se sa tim dešavati, jer te komisije mogu da se imenuju a i ne moraju”, dodao je Stanković.

Bivši predsednik Gradske opštine Palilula, Boban Džunić je za govornicom istakao da je u GO Palilula formirano osam komisija i da samo predsednici komisija primaju novčanu naknadu od 25 hiljada dinara, sa čim su se složili svi šefovi odborničkih grupa kada se o tome odlučivalo.

Planovi programa poslovanja javnih preduzeća u 2017.

Na sednici Skupštine grada Niša odbornic su usvojili i programe poslovanja javnih i komunalnih preduzeća: Mediana, Gorica, Parking servis, Objedinjena naplata, Direkcija za izgradnju grada, Aerodrom Niš, Gradska toplana, Tržnica, Naissus, Zavod za urbanizam, GRadska stamebna agencija i Nišstan.

Opozicija je oštro krikovala poslovanje javnih preduzeća ističući da nemaju novca za investicije i da će se u sledećoj godini kreditno zaduživati.

“Situacija u javnim preduzećima je katastrofalna i nikad gora. Nestručni ljudi vode javna i javno komunalna preduzeća što njihovi finansijski izveštaji pokazuju I imaju velika kreditna zaduženja i samo promenama u upravljačkoj strukturi preduzeća mogu da iznedre boljitak”, rekao je Branislav Jovanović koalicija “Niš moj grad”.

“Smatramo da je Niš u velikom problemu, jer su javna preduzeća u dugovanjima, između ostalog što I Grad ima ozbiljna dugovanja prema njima i sa jednim takvim stanjem postavlja se pitanje do kada će preduzeća moći tako da funkcionišu”, rekao je šef odborničke grupe Demokratske stranke, Miodrag Stanković.

Gradski većnik Igor Vojinović demantovao je optužbe opozcije da u gradskim preduzećima nema investicija.

“Nije tačno da je u javnim komunalnim preduzećima u 2017. godini zapostavljena investiciona aktivnost. Recimo Mediana je opredelila nešto više od 300 miliona dinara za investicije, a tu će biti i ozbiljna investicija u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda na deponiji, biće opreme i proširenje aerodromske zgrade, zatim nova montažna garaža Parking servisa na Sinđelićevom trgu i informacione table za obaveštavanje građana na autobuskim stajalištima itd. Da su investicije mogle da budu veće, mogle su, ali je sve u skladu sa budžetom”, rekao je Vojinović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com