Društvo

Posle operacije u Parizu: Mala Sofija veliki borac

Dvogodišnja Sofija je pre pet dana preživela desetočasovnu operaciju u Parizu i sada je skinuta sa aparata, saznaje Blic.

„Ako ne dođe do velikih posoperativnih problema radiće se endoskopija za manje od mesec dana kada ćemo znati da li je operacija bila uspešna i da li su fistule zatvorene“, napisali su na društvenoj mreži Facebook roditelji male Sofije.

bojana-milatovic

U toku je težak oporavak zbog čega su majka Bojana i otac Dejan danonoćno pored male Sofije. Nisu joj još skinuti drenovi i kateteri.

Bojana je u razgovoru za „Blic“ ispričala da su francuski lekari korektni prema njima i da su dozvolili da po jedan roditelj uvek bude pored deteta, tako je majka uz Sofiju od šest ujutru do 23 časa, a otac od 23 do šest ujutru.

„Čuvamo je naizmenično na odeljenju za reanimaciju, kao što to radimo i kada smo kod kuće. Zasada sam srećna što je naša mezimica preživela desetočasovnu operaciju, tokom koje su joj otvarali grudni koš, uzimali deo srčane maramice da bi se zatvorile fistule, dela sternuma da bi ojačali larinks… Ona je naše čudo u koje verujemo“ ispričala je za dnevne novine Sofijina majka.

Podsetimo, zatvaranje fistula biće samo početak Sofijinog izlečenja. To će joj omogućiti da ne bude vitalno ugrožena , da počne da jede na usta, jer se od rođenja hrani preko gastrostome.

Iznos od 122.000 evra koji je sakupljen zahvaljujući ljudima dobre volje iz Srbije i inostranstva, kao i preko Fondacije „Podrži život“ dovoljan je za operaciju i predviđenih 40 dana oporavka.

„Prvi put kada smo dete odveli u bolnicu, oporavak je umesto 30 dana trajao tri meseca. Nikada se ne znaju postoperativne komplikacije. Iznos koji smo sakupili sada je za operaciju i predviđenih 40 dana oporavka. Da li će biti tako, to niko ne zna. Ako ostane duže, biće potreban dodatni novac. Sve buduće intervencije su jako skupe. Zbog toga SMS 5757 i dalje će biti aktivan kao i namenski računi“, dodaje Sofijina majka.

racun-za-lecenje-sofije-nikolic

„Ako sve ide svojim tokom, poslednja operacija koja je čeka za godinu do dve je laringoplastika, kojom bi različitim materijalima proširili grlo i spremili je za skidanje trahealne kanile. Najbolja prognoza je da će trahealnu kanilu nositi još 4 ili 5 godina“, objašnjava Bojana Milatović.

sofija-nikolic-fondacija-podrzi-zivot-1

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com