Društvo

Posle 25 godina čekanja dobili krov nad glavom

Šest porodica izbeglih iz bivših republika dobilo je kuće sa okućnicima u okolini Niša, a vrednost projekta je 66.000 dinara. Neki od njih su na ovaj trenutak čekali i 25 godina živeći kao podstanari

Još šest porodica izbeglih iz bivših republika Jugoslavije neće više biti podstanari jer su dobili svoj krov nad glavom, kuće sa okučnicama u okolini Niša, a juče su potpisivanjem ugovora sa gradonačelnikom Niša i vlasnicima tih objekata, postali i njihovi zvanični vlasnici. Za njih je to bio trenutak koji će pamtiti jer su konačno, posle i više od 20 godina čekanja, dobili kuće koje pripdaju samo njima.

Prema rečima Tijane Đorđević Ilić, gradske većnice resorno zadužene za socijalna pitanja, novi konkurs za dodelu novih kuća biće raspisan odmah nakon potpisivanja ovog ugovara i ona se nada da će broj izgeglih lica koji će se sada javiti biti veći kako bi i njihov stambeni problem bio rešen.

Bori Nužda, šef Kancelarije za izbeglice i raseljena lica grada Niša, dodaje da je na osnovu ovog projekta grad Niš je dobio mogučnost da otkupi 30 seoskih domaćinstava za izbegla lica iz bivših republika.

„Vrednost projekta je 330.000 evra , a danas se potpsuju ugovori sa šest korisnika za koje je izdvojeno preko 66.000 evra, a projekat finanisra Evropska banka za razvoj“, kaže Boris Nužda. „Javni poziv biće ponovljen i za presotale 24 porodice kako bi i one konkurisale da i njih na ovaj način trajno zbrinemo“.

Ključeve od kuća, svog novog krova nad glavom, juče su potpisivanjem ugovora dobili Daliborka Sedlar, Jovanka Nešić, Nebojša Štulić, Dušan Radivojević, Marija Zubić i Ljubica Lovrić.

„Ove godine se na konkurs javilo 14 porodica, a nakon današnjeg potpisivanja ugovora biće raspisan novi konkurs za ostale porodice jer smo po projektu dobili pravo na otkup 30 kuća“, kaže gradska većnica Tijana Đorđević Ilić. „Sada se na konkurs javilo 14 porodica, ali je šest porodica ispunilo sve kriterijume i dobiće ključeve svog novog krova nad glavom. Za njih je ovo značajan trenutak jer su do sada živeli kao podstanari“, naglašava Tijana Đorđević Ilić.

„Na ovaj trenutak smo čekali 25 godina i isto toliko godina smo bili podstanari u Čokotu“, priča Rada Radivojević.

„Sada konačno imamo svoju kućim svoj dom, i ne postoji lepši osećaj od toga. Sada se iz Čokota selimo u svoju kuću koja se nalazi u Gornjoj Vreženi, ali je ovo kraj našim selidbama“.

Ljubica Lovrić je svoj dom koji se sada nalazi na Oblačinskom jezeru čekala pune 23 godine.

„Dobila sam kuću sa okućnicom od 13 ara i ovo je moj najsrećniji dan otkako sam pre dvadeset i više godina došla iz Hrvatske“, kaže Ljubica.

Prema rečima Borisa Nužde, a na osnovu evidencije koju vodi Kancelarija za izvegla i raseljena lica, u bazi se nalazi 2.000 izbeglih lica iz bivših republika. Svi oni mogu da se jave na konkurs ako nisu rešili svoje stambeno pitanje.

„Trenutno imamo oko 37 porodica koje su zainteresovane za ovakav vid trajnog rešenja stambenog pitanja. Koliko će se njih javiti znaćemo tek kada bude raspisan konkurs. Neki od njih ne konkurišu, a razlozi zbog čega to ne čine poznati su samo njima“, kaže Boris Nužda.

Tijana Đorđević Ilić je juče najavila još dve akcije grada Niša koje se tiču stambenog zbrinjavnja izbeglih lica.

„Grad Niš je pokrenuo inicijativu kod resornog ministarstva da dobije dozvolu za smanjenje kirije ili zakupa za određene stanove u Pasi Poljani kako bi porodice koje tamo stanuju mogle da nastave da žive u tim stanovima po povoljnijim uslovima“, kazala je Tijana Đorđević Ilić.

„U međuvremenu smo zaključili, odnosno jedinica za upravljanje projektima Beograd, je zaključila ugovor sa izvošačima i za par nedelja kreće izgradnja stanova za izbegla lica u naselju Branko Bjegović“, saoptila je ona.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com