Društvo

PORUKA PROTESTA: Nismo tupavi i aerodrom NE DAMO

Na Trgu kralja Milana okupilo se više hiljada Nišlija koje su i ovoga puta vlastima u Gradu i državi jasno poručile da nikada neće odustati od niškog aerodroma. 

Pre podne je predsednik Aleksandar Vučić otvarao novi pogon u fabrici Leoni, popodne je inicajativa “Ne damo niški aerdorom”, održala protest na centralnom gradskom trgu.

Iako je bilo primedbi da je Vučića danas trebalo dočekati ispred Leonija, Mladen Jovanović, Predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju, smatra da bi taj “susret” neminovno doveo do incidenata, a Nišlije koje ne daju aerodrom su, pre svega,  pristojni ljudi, koje ne žele nikakve sukobe i “kontramitinge”.

Koliko nas je danas ovde jasno pokazuje kakav je naš stav o tome čiji je niški aerodrom. Ovo jasno govori da nećemo dati aerodrom, Ne odustajemo”, rekao je Miloš Bošković, narodni poslanik u ostavci i jedan od pokretača inicijative “Ne damo niški aerodrom”.

On je naglasio da su na redu odbornici Skupštine grada koji će konačnu reč dati najverovatnije 3. ili 4. maja na sednici koja je već jednom bila odložena.

“Odbornici će jednoga dana morati da objasne svojim komšijama zbog čega su 2018. glasali za poklanjanje aerodroma”, kazao je Bošković.

Profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu Tatjana Paunović pitala je zbog čega država ne može da uloži pare građana Niša u niški aerodrom, kad se i Niš nalazi u Srbiji.

“Niš jeste grad pristojnih ljudi i suština naših problema što su pristojnost, dobrota, dostojanstvo i solidarnost temeljno uništeni u našem društvu. A uništene su naopokim shvatanjem državnih instistucija : šta one jesu, čemu služe i kako treba da rade. E pa, mi Nišlije, to znamo i izgleda da nismo baš tako tupavi kao što se o nama priča”, kazala je Paunović.

Na protestu se moglo čuti da, kroz direktnu posledicu otvorenih avio linija na niškom aerodromu, Grad inkasira 5-10 miliona evra godišnje. Za razliku od realnih pokazatelja, od republike dolaze samo prazna obećanja, kažu u Inicijativi.

Predstavnik Udruženog pokreta slobodnih stanara Srbije, Rastislav Dimić, rekao je da je Vučić danas priznao da je aerodrom u Nišu pitanje o kojem moraju da odlučuju niški odbornici.

“To je jedna naša mala pobeda, a izvojevali smo je jer se nismo delili po partijskoj pripadnosti”, rekao je Dinić.

Mladen Jovanović je istakao i realnu opasnost da će, ukoliko aerodrom preuzme država, “Niš plaćati penale zbog skupe i loše koncesije i da konačno treba zaustaviti donošenje odluka iza zatvorenih vrata i potpisivanje trajnih ugovora”.

Naglasio je da ako odbornici ipak odluče da “poklone” aerodrom”, to nije kraj borbe već početak.

“Pripremili smo kompletnu dokumentaciju i Inicijativa ce se obratiti Evropskoj komisiji Direktorata za zaštitu konkurentonosti jer svaka informacija koja je do sada objavljena o koncesiji pokazuje da smo pokradeni”, kazao je.

Da podsetimo, protesti su počeli 31. marta, nakon odluke Gradskog veća da niški aerodrom ustupi državi na upravljanje, o čemu će završnu reč dati odbornici u Skupštini grada.

Do danas, skoro mesec dana kasnije, protesti protiv ove odluke nikada nisu bili masovniji, zvanična procena broja prisutnih ne postoji, a po nezvaničnim na centralnom niškom trgu bilo je između 5 i 10 hiljada ljudi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com