Društvo

POMOĆ koja ne košta ništa -“Čepom do osmeha”

Humanitarna i ekološka  akcija “Čepom do osmeha” pokrenuta je u Novom Sadu pre četiri godine, a Nišlijka Jelena Mitić Trajković, koordinator za Niš, priključila se akciji pre dve godine. Kaže da su u prikupljanju čepova najaktivniji niški vrtići i škole. Cilj je da se zaštiti životna sredina, a pri tom da deca sa invaliditetom dobiju pomagala koja su im potrebna.

Nišlijka Jelena Mitić Trajković volonterski radi u udruženju “Čepom do osmeha”. Udruženje se bavi sakupljanjem plastičnih čepova, a novcem dobijenim od reciklaže, kupuju se pomagala za decu sa invaliditetom. Sakupljaju se svi plastični zatvarači. Od mleka, vode, jogurta, sokova, pasti za zube, kinder jaja, omekšivača. Sve ono što inače svakodnevno upotrebljavamo u domaćinstvima.

“Cilj naše akcije je da probudimo svest kod dece i odraslih o recikliranju, o tome da na taj način čistimo našu životnu sredinu i da na kraju svi zajedno izmamimo osmeh nekog mališana. Pomagala koja se kupuju deci imaju za cilj da im olakšaju svakodnevnicu”, kazala je Niškim Vestima Mitić Trajković.

David Mernjik

Ona dodaje da je akcija rasprostranjena na nivou cele Srbije, a  da su najaktivniji vrtići i škole.

“U protekle četiri godine, koliko Udrženje postoji, pomogli smo jedanestoro dece, ali kako svakog dana raste broj ljudi koji nam se priključuju tako raste i broj dece kojoj ćemo pomoći”, tvrdi koordinatorka za Niš.

Mališani koji će dobiti pomagala biraju se konkursom, a u ovogodišnjem konkursu odabrano je dvanestoro mališana od Subotice do Kosova. Među njima je i Nišlijka Neda Jovanović.

“Pre godinu dana devojčica iz Niša, Mina Anastasov, koja boluje od cerebralne paralize, dobila je električni tricikl kako bi joj se olakšalo kretanje”, kaže Jelena.

“Čepom do osmeha” u Nišu prvo je podržalo svih dvadeset pet vrtića PU “Pčelica” i Udruženje za dečiju i cerebralnu paralizu. Broj mesta gde su postavljene kutije je porastao, pa se čepovi mogu ostaviti u Domu zdravlja, na svim klinikama KC Niš, Nacionalnoj službi za zapošljavanje, PIO fondu, Aksi, mnogim školama, fakultetima, privatnim firmama.

Nataša Minić

Akciju je pre nekoliko meseci podržala i Gradska kuća sa svim gradskim institucijama na čelu sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem. BeX kurirska služba besplatno vozi čepove iz cele zemlje i na taj način doprinosi uspešnosti akcije.

“Najlepše mi je kad ujutru vodim svoju devojčicu u vrtić i kad vidim mališane kako ubacuju čepove u kutiju. I dan danas ne odustaju”, kaže Jelena Mitić Trajković.

Iz niškog Udruženja “Čepom do osmeha” poručuju da u akciji mogu da učestvuju  svi građani, jer ne košta ništa.

“Svi u kući imamo zatvarače koji nekome mogu promeniti život”, objašnjava Jelena i dodaje

“Na proleće će i mala Neda dobiti svoje pomagalo, pa ovim putem pozivam Nišlije da donose svoje čepove i da svi zajedno pomognemo našoj Nedi i ostalim mališanima iz naše zemlje”, zaključila je koordinatorka za Niš.

Da podsetimo, Akcija „Čepom do osmeha“  nastala je na inicijativu diplomiranog ekologa Vanje Petković iz Novog Sada.

Vuk Lojković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com