Društvo

Položeni venci na Srpskom i Engleskom vojničkom groblju u Nišu

Na Vojničkom groblju u Nišu danas su položeni venci povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu i pomenom odata pošta poginulim vojnicima i žrtvama rata.

Vence su na spomen obeležja poginulim srpskim i engleskim vojnicima, položile delegacije grada i Nišavskog upravnog odbora, Vojska Srbije, Policijske uprave u Nišu, kao i delegacije udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova.

“Danas je važan dan za celokupnu srpsku istoriju , sto godina od faktičkog okončanja Prvog svetskog rata. Mi Srbi smo govorili  prvog Velikog rata , verovarno zato što su oni pre toga, 1912. i 1913. bili znatno manji i kraće su trajali. U svakom slučaju to je bio veliki otadžbinski rat. Kad kažem otadžbinski, mislim na rat koji se vode za goli opstanak spas nacije. S obzirom da je ratni cilj naših neprijatelja bio da Srbiju okupiraju i podele na dva dela , da zabrane srpsku ćirilici, srpski jezik, da zabrane Srpsku pravoslavnu crkvu, to je bio rat za opstanak nacije”, kazao je Miloš Banđur, zamenik gradonačelmika grada Niša. “Mi smo ponosni zbog junaštva , zbog podviga, koja je učinila srpska vojska i sav srpski narod. Mi smo ponosni i zbog činjenice da je srpska vojska svojom krvlju ispisala granice zajedničke države Jugoslavije. Ovde smo i na Engleskom groblju, gde su sahranjeni engleski lekari o bolničarke. Bilo ih je iiz Australije, Škotske, Rusije”, istako je Banđur.

Vojničko groblje na Delijskom visu sastoji se iz Srpskog vojničkog groblja, Engleskog vojničkog groblja i dela na kome su sahranjivani vojnici Austro-Ugarske. Sahranjivanje na tom groblju nastavljeno je i tokom Drugog svetskog rata.

“Dan primirja u Prvom svetskom ratu je jedan od najznačajnijih datuma jer je na današnji dan Srbija stala na noge nakog iscrpljujućih ratova koje je vodila. Ovaj dan je symbol stradanja, izdržljivosti i stradanja našeg naroda koji je preživeo i Albansku golgotu i Solunski front.Na ovom groblju se sa posebnim emocijama sećamo svih koji su dali živote za našu zemlju i sa ponosom im se klanjamo”, naglasio je Rade Rajković, predsednik Skuoštine grada Niša.

Vence srpskim vojnicima su položili i predstavnici mnogih udruženja koja čuvaju i neguju srpsku istoriji i tradiciju, a među njima su bili i predstanice Kola srpskih sestara koje se sa izuzetnim pijatetom neguju sećenje na Veliki rat i srpske vojnike. Na isti način slavnu prošlost naše vojske čuva i Društvo za negovanje slobodarskih tradicija Srbije Niš.

“Veliki dan za ceo svet , za Evrpu i za našu Srbiju”, kaže Miodrag Milić, predsednik ovog dtuštva. “Dan primirja je dan slobode miliona stanovnika, ali slobode koja je skupo plaćena, a gubici se broje milionima. Priča o Prvom svetskom ratu ne može da postoji bez srpskog naroda. Srbija je u tom ratu izgubila trećinu svoje muške populacije. Te posledice i danas osećamo”.

Milić ističe da je Srpsko vojničko groblje po mnogo čemu karakteristično i drugačije od drugih gobalja.

“Ovde, na ovom mestu zajedno leže posmrtni ostaci onih koji su se međusobno borili. Podsećam da kompleks Srpskog vojnočkog groblja  čine tri grobljanske celine – srpsko groblje, austro-ugarsko i nemačko i groblje komonvelta”, kazao je Milić i dodao: “Kao Nišlije ja se pitam da li smo se dovoljno odužili onima koji ovde leže.Ovde je sahranjeno 2500 vojnika, a mi u ovoj jubilarnoj stogodišnjici oslobođenja, i danas polažemo vence na ploči  na betonu. Kao društvo pokrenuli smo inicijativu da se uradi spomen obeležje Srpskog vojnočkog groblja,. Imamo spomen obeležja austrougarskog , engleskog, a na našem groblju još uvek nemamo hriščanskog krsta. Nadam se da ćemo u tome uspeti i da ove junake , pravoslavce, Srbe, nikad ne zaboravimo. Ono što je ostalo od Srpskog vojničkog groblja moramo podići na takav novo da to bude simbol Niša, nova Ćele kula”.

Na Delijskom visu sahranjivani su i oboleli od pegavog tifusa 1914. i 1915. godine koji su lečeni u niškoj Vojnoj bolnici u kojoj je, pored ranjenika lečeno i oko tri hiljade bolesnika, a dnevno je u vreme šestomesečne epidemije umiralo i do 36 ljudi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com