Ekonomija

Poljoprivreda, šansa za nova zapošljavanja

Tribina „Jačanje kapaciteta poljoprivredne proizvodnje kroz udruživanje u zadrugu i razvoj organske proizvodnje“ koja je 15.oktobra održana u sali Niškog kulturnog centra u organizaciji Zadružnog saveza Nišavskog i Topličkog okruga i Gradske opštine Palilula, bila je prilika za palilulske poljoprivrednike da čuju nove informacije o aktuelnim pitanjima zadrugarstva i poljoprivredne proizvodnje.

Nakon pozdravne reči predsednika opštine Palilula Aleksandra Ždraleta, o „osnivanju zadruge i zadružnim principima“ govorila je diplomirani inženjer Anita Ilić iz Zadružnog saveza Nišavskog i Topličkog okruga, a o „Organskoj poljoprivrednoj proizvodnji“ govorio je professor dr Vladan Pešić.

„Zadrugarstvo u Srbiji je na znatno nižem nivou u odnosu na evropske zemlje i standarde,” istakla je na tribini Anita Ilić. “Kooperativnost, kao sistem udruživanja malih i srednjih privrednika radi ostvarivanja zajedničkih interesa i unapređenje poslovanja, u Evropi je zastupljena kao jedan od najboljih vidova poljoprivrednog poslovanja, Statistika pokazuje da u ovim zemljama oko 300.000 zadruga upošljava oko 4.800.000 radnika”.

Na teritoriji Gradske opštine Palilula, koja je jedinica lokalne samouprave Grada Niša, nalazi se 15 sela koja se naslanjaju na uži gradski deo. U ravničarskom reonu to su Lalinac, Krušce, Mramor, Mramorski potok, Novo Selo, Čokot, Donje Međurovo, Gornje Međurovo, Bubanj selo, Pasi Poljana a u brdsko-planinskom reonu: Donje Vlase, Gabrovac, Berbatovo, Vukmanovo, Suvi Do. Ukupna poljoprivredna površina Opštine Palilula je 7.395 hektara. Od toga 6.648 hektara su obradive površine, a 747 hektara su pašnjaci.

U Paliluli je „Strateškim planom razvoja“, kao primarni zadatak navedena aktivnost na oživljavanju sela, od kojih se u budućnosti očekuje da budu osnova održivog razvoja Gradske opštine Palilula i Grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com