Društvo

Pokrenuta inicijativa da Čokalija dobije spomenik na Paliluli

Umetnik i muzičar, legenda Palilule i grada Niša Živorad Isaković Čokalija dobiće spomenik na Paliluli. Ideja za spomenikom potekla je od njegovog bratanca, ali i drugih Palilulaca koji žele da se Čokalija sačuva od zaborava.

Nema manifestacije Niša, niti bomeske kafane starog juga Srbije u kome nije zasvirao čuveni Žika Čokalija. Bio je umetnik i muzičar, legenda Palilule i grada Niša. Harmoniku je svirao od četrnaeste godine i za njega kažu da je muzičar koji je sigurno najviše svadbi odsvirao u Nišu. Za veselja nekoliko generacija u jednoj porodici bio je zadužen on. Upamćen će biti i po tome što je prvi Nišlija koji je svirao uživo na televiziji 1953. godine.

“Ideja da se Čokaliji podigne spomenik rodila se za kafanskim stolom. Uvek kada se okupimo pričamo o njemu, odlučili smo da se udružimo i napravimo spomenik njemu u čast”, kaže vlasnik kafane “Zvrk” i Čokalijin bratanac Saša Isaković.

Bratislav Vučković, jedan od osnivača Društva za očuvanje tradicije i očuvanje Palilule “Sokak”, kaže da se ovo udruženje pridružilo inicijativi Udruženja zanatlija.

“Čokalija zaslužuje spomenik, a mi ćemo tražiti da se spomenik podigne i Ljubiši Cvetkoviću Robiju”, dodao je Vučković.

Saša Isaković, prisećajući se Čokalije kaže da je bio najbolji stric i pošto nije imao dece on mu je bio kao sin.

“I posle godinu dana od njegove smrti on se i dalje spominje. Pre nego što otpevamo neku pesmu setimo se njega i ispričamo neku anegdotu, šalu”, kaže Saša.

Legenda koja živi i živeće. On je pevao starogradske romanse, a i dan danas se o njemu priča i govori iako ta pesma polako izlazi iz kafane, pričaju njegovi prijatelji.

“On svaku svirku u kafani počinjao i završavao sa romansom. Čak je i  mlađu generaciju naučio da otpevaju ili da poruče neku starogradsku pesmu”, priseća se Saša.

Čokalija je bio za ovaj grad muzičar za sve generacije.

“Spomenik Čokaliji učiniće da i mlađe generacije Palilulaca slede tradiciju, poštuju neke vrednosti koju su naši očevi, stričevi zasejali, a onda ćemo to pokušati da prenesemo i na sopstvenu decu”, istakao je Vladimir Ristić Palilulac i reditelj filma o Čokaliji “Kude je taj Niš” iza koga je stala produkcija City Marketing Centra.

Ideja je još  da se napravi takav spomenik na kome će Čokalija biti sa harmonikom, a da se ona svako veče u 19 časova uključi i da se sa nje slušaju Čokalijine pesme.

“Cilj je da ljudi počnu da se okupljaju oko spomenika u isto vreme da bi čuli njegove pesme”, rekao je Čokalijin bratanac i dodao da je ideja nastala po uzoru na beogradsku fontanu na Slaviji.

Živojin Isaković preminuo je 22. juna u osamdesetoj godini. Niš i niške kafane pamtiće ga po legendarnoj pesmi „Kude je taj Niš“ . Upravo tako zvaće se film o životu životu jednog takvog čovaka i na taj način ipak, ova niška legenda biće sačuvana od zaborava.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com