DruštvoHronika

Pokrenut postupak protiv Niš-ekspresa zbog različitih cena

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv A.D. Niš – ekspres iz Niša.

Komisija će, u toku postupka, ispitati da li je navedeno društvo, kao upravljač jedinom autobuskom stanicom u Nišu, zloupotrebilo dominanatan položaj naplaćivanjem različitih cena za stanične usluge putnicima, stoji u saopštenju koje je Komisija objavila na svom sajtu.

Foto: J.Ć.

Različite cene peronske karte?

Niš-ekspres upravlja jedinom autobuskom stanicom u Nišu. Jula 2016. godine doneo je cenovnik staničnih usluga kojim se usluge putnicima pružaju pod različitim uslovima. Tako se stanična usluga naplaćuje u zavisnosti od kilometraže putovanja, pa je recimo za putovanje iz Niša za Beograd cena stanične karte 80 dinara za one koji kartu kupe na šalterima.

Kompletan Zaključak komisije možete da pogledate klikom na sliku

Navedeno je i da se stanična usluga „ulaz na peron autobuske stanice“ u iznosu od 160,00 dinara naplaćuje putnicima koji nemaju kupljenu kartu na šalterima, a poseduju kartu kupljenu na drugom mestu. Takođe je navedeno da se stanična usluga „ulaz na peron autobuske stanice“ naplaćuje u iznosu od 300,00 RSD licima koja ne poseduju kartu za prevoz, a žele da uđu na stanicu kako bi kupili kartu u autobusu ili kako bi ispratili putnika.

Putnik koji ima mesečnu kartu na relaciji Niš-Leskovac izdatu od Niš-ekspresa ne
plaća „mesečnu kartu za ulazak na peron uz posedovanje mesečne karte“, dok putnik koji ima mesečnu kartu na toj relaciji izdatu od drugog prevoznika plaća 500,00 dinara mesečnu peronsku kartu.

„Na taj način „Autobuska stanica Niš“ favorizuje  prevoznika Niš-ekspres na račun drugih prevoznika koji voze na istoj relaciji i ne pruža usluge prevoznicima pod jednakim uslovima“, navodi se u inicijativi za pokretanje postupka.

Komisija za zaštitu konkurencije poziva sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničnog stanja u ovom postupku da iste dostave na adresu: Komisije za zaštitu konkurencije, Savska 25/IV, Beoggrad.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com