Društvo

POJAČANA KONTROLA! Nišlije vole brzu vožnju

Pripadnici Odeljenja niške Saobraćajne policije od ponedeljka sve do nedelje 19. marta sprovode pojačanu kontrolu vozača motornih vozila u okviru akcije pojačane kontrole korišćenja sigurnosnih pojaseva i mobilnih telefona, potvrdio je načelnik ovog odeljenja Dragan Pešić.

Srbija je jedna od 31 evropske zemlje (28 država članica EU, Švajcarska, Norveška i Srbija), koje sarađuju u okviru međunarodne organizacije TISPOL, mreža saobraćajnih policija Evrope,  gde se ova akcija trenutno sporovodi.

“U prva dva dana kontrole otkrili smo 66 vozača koji nisu vezali pojas i trinaestoro njih koji su razgovarali mobilnim telefonom dok su upravljali vozilom. Novčana kazna za ove prekršaje je 5 hiljada dinara sa tim što u roku od 8 dana može da se plati iznos u visini od 50% . Najbrojnija su prekoračenja brzine kretanja, a to je i uzrok saobraćajnih nezgoda sa teškim telesnim povredama”, potvrdio je Pešić.

Osim kontrole vezivanja pojasa, mi ovih dana pojačano kontrolišemo vozače vezano i za poštovanje drugim saobraćajnih propisa.

Narednih nedelja očekuje se više vozača motocikala i mopeda, te će i u tom smislu biti pojačana kontrola , dodaje Pešić.

“U 2016. godini u saobraćajnim nesrećama učestvovalo je 40 motocikala. Samo prošle godine poginuo je jedan moticiklista, teže povređeno 12 a lakše 35 njih na teritoriji Niša. Motociklisti se najčešće  ne pridržavaju odgraničenja brzine kretanja i dosta njih ne koristi kacige ”, kaže načelnik Odeljenja niške Saobraćajne policije.

Lane je u putničkim vozilima poginulo 183 vozača i 98 putnika, dok je povređeno 6.890 vozača i 5.699. Od ukupnog broja nastradalih putnika, 55 odsto je stradalo na prednjem, a 45 odsto na zadnjem sedištu.

ROK VAŽENJA STARIH DOZVOLA

Policijska uprava u Nišu  podseća vozače da dozvole izdate na starom obrascu važe do 10. juna ove godine.

Zahtevi za izdavanje vozačkih dozvola predaju se u Policijskoj upravi u Nišu, u ul. Nade Tomić br.14, radnim danima  od 8 do 20 sati, kao i subotom od 8 do 15 sati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com