Društvo

Počinje upis prvaka, novčane kazne za roditelje koji ne upišu dete

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Mladen Šarčević, najavio je visoke novčane kazne za roditelje budućih osnovaca, ukoliko ne budu svoju decu upisali u prvi razred osnovne škole. Upis će početi 1. aprila, a po zakonu osnovno obrazovanje je obavezno.

Lokalna samouprava ima evidenciju o broju dece koja dolazi u uzrast za upis u osnovnu školu. Na osnovu tih podataka, obaveštavaju se roditelji, staratelji i škola. Za roditelje, odnosno staratelje koji decu ne upišu na vreme u školu, a da pri tom nemaju opravdani razlog, sledi kazna od 5.000 do 25.000 dinara.

“Svi roditelji koji ne upišu decu u prvi razred osnovne škole mogu biti kažnjeni i sa 100.000 dinara. Kažnjavaće ih sudija, a mi ćemo ih tužiti”, tvrdi srpski ministar.

U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, odnosno sedam i po godina. Tako da će narednu školsku 2018/19. godinu upisati deca rođena u periodu od 1. marta.2011. do 28. februara 2012.

Dokumentacija koja je potrebna za upis dece u prvi razred je: izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o pohađanju predškolskog programa, dokaz o završenom lekarskom pregledu deteta i dokaz o prebivalištu roditelja to jest staratelja.

Pored lekarskog pregleda, dete testira i školski psiholog kako bi utvrdio zrelost za pohađanje prvog razreda osnovne škole.

“Osnovno obrazovanje je zakonom obavezno, a ministarstvo radi na tome da i srednja škola postane obavezna”, najavio je Šarčević.

Prema podacima Republičkog zavoda sa statistiku iz popisa od 2011. godine u Srbiji ima 164.884 ili 2,68 odsto nepismenih stanovnika. Rezultati popisa iz 2011. pokazali su da je broj nepismenih ljudi u Srbiji prepolovljen u odnosu na 2002. godinu.

Sa visokim obrazovanjem u Srbiji je nešto više od 650.000 stanovnika, što je skoro 11 odsto, za razliku od 2002. kada je bilo 6,52 procenta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Treba država da rastereti roditeljski džep i omogući da budu udžbenici besplatni za sve razrede osnovne škole u celoj Srbiji kao i da svaka porodica gde neki od roditelja ne radi ili imaju malu platu dobije vaučere za kupovinu odeće i obuće za dete za svako godišnje doba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com