Kultura

Počinje MUZIČKI EDIKT, praznik duhovne muzike u Nišu

Festival duhovne horske muzike, Muzički edikt, koji se po blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Gospodina Irineja po peti put održava u Nišu, ugostiće 18 horova sa različitih meridijana i trajaće od 3. do 6. juna, najavljuje organizator i selektor festivala, dirigent Sara Cincarević. Muzički edikt je do sada ugostio oko 60 ansambala iz oko 20 zemalja sveta.

Muzički edikt počeo je da se održava 2009. godine na predlog uprave i pevača hora “Branko”, jer su smatrali da je okupljenje horova koji neguju duhovnu muziku potrebno Nišu, rodnom gradu cara Konstantina. Kao jedan od najstarijih crkvenih horova u Srbiji, “Branko” je učestvovao u obeležavanju i 16 i 17 vekova od donošenja Milanskog edikta kojim je prestao progon hrišćana, a hrišćanstvo proglašeno verom.

Prvi put ove godine, Festival je uvršten u stalne gradske manifestacije, u sklopu obeležavanja gradske slave, što je, kako kaže Sara Cincarević, olakšalo organizaciju jer su sredstva unapred opredeljena gradskim budžetom.

“Zadatak festivala je da širi duhovnu muziku i srpsku kulturu, pa i među Nišlijama koji su izuzetno dobri domaćini. Festival je prevashodno crkveni, a pokazuje da je duhovna muzika jezik kojim se ljubav prema Bogu izražava širom planete”, kazala je Niškim Vestima Sara Cincarević.

 

Svake godine je Muzički edikt poklanjao po neki koncert gradovima u regonu, ali i Beogradu. Novina u odnosu na prošle godine je da uspostavljena saradanja sa hramom Svetog Save u Beogradu, tako da će Beograđani imati prilike da čuju čak tri gostujuća hora i to iz Moske, Jerusalima i Pariza.

Celovečernji koncerti biće održani u kripti hrama Svetog Save u Beogradu, najavljuje Cincarević.

Prvi nastup, 1. juna, imaće hor studenata Moskovskog konzevratorijuma sa dirigentom Stanislavom Kalinjinom, a zatim i horovi crkve Svetog apostola Jakova i Instituta Svetog Sergeja iz Pariza, sa dirigentom Aleksandrom Kedrovim.

“U crkvi Svetog apostola Jakova, nalazi se bunar na kome se Marija Magdalena susrela sa Hirstom, hor čine pravoslavni Arapi, a postoji samo 500 ovakvih porodica u Jerusalemu. Oni dolaze sa posebnim putnim dokumentima Izraela, iako imaju jordanske pasoše. Treći koncert prirediće profesionalni pevači iz Pariza, sa Instituta Svetog Sergeja, a hor vodi Aleksandar Kedrov, potomak ruske emigracije posle Oktobarske revolucije. Oni zaista retko napuštaju Pariz, ali su pristali da nam budu gosti”, istakla je Sara Cincarević.

U izvođenju duhovne muzike ovih horova moći će da uživaju i Nišlije, a koncerti se odžavaju u Svetosavskom domu, počevši od 3. juna od 19 i 30, osim poslednje večeri, 6. juna, kada će koncert biti održan u Sabornom hramu.

“Poslednja kompozicija na Festivalu koju će izvesti združeni horovi “Branko” i hor RTS-a, biće “Tebe Boga hvalim”, Stevana Mokranjca”, otkrila je Sara Cincarević.

Od gostujućih anasmbala izdajamo gostovanje slovenačkog hora iz Jevnice, vokalne grupe “Polaris” iz Birmingena, Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” iz Kotora, hora Sveti Dionisije Olimpski iz Grčke i kamernog hora iz beloruskog grada Belgorada.

Detaljni program Muzičkog edikta možete pogledati ovde.EDIKT 2017

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com