Ekonomija

Počinje četvrti Forum naprednih tehnologija

Četvrti Forum naprednih tehnologija počinje sutra i održaće se u Oficirskom domu u Nišu do 8. novembra. Prema rečima Mihajla Zdravkovića, gradskog većnika i predsednika radnog tima ovogodišnjeg foruma, cilj ove manifestcije je mapiranje Niša kao grada naprednih tehnologija. On je na konferenciji za novinare nedavno održanoj najavljujući Forum istako da je jedan od njegovih ciljeva promocija Niša, koji je nekada nosi epitet grada elektronike, kao grada naprednih tehnologija.

„Želimo da promovišemo ciljeve za koje smo se zalagali prethodnih godina, da te ciljeve revidiramo sa našim partnerima i stručnjacima kroz panele koji će se održavati sva tri dana, kao i da privredni subjekti koji posluju na teritoriji našeg grada vide šta je to što mogu da očekuju, ali i da mi čujemo od njih šta je to što oni rade”, istako je većnik Zdravković tom prilikom.

Aleksandr Milićević, direktor Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, je naglasio da Forum evoluira iz godine u godinu. Prema njegovim rečima Forum bi ove godine trebao da dobija i nacionalni značaj.

„Tome u prilog govori i činjenica da će na otvaranju foruma biti predstavnika republičkih organa na najvišem nivou, a očekujemo da će ih biti i tokom cele manifestacije. Takođe, prisustvovaće i predstavnici velikih kompanija“, dodao je Milićević.

Na panelima će, prema njegovim rečima, biti učesnika kako iz zemlje, tako i iz inostranstva, sve u cilju povećanog zapošljavanja i boljih rezultata u privredi i ekonomiji.
Trećeg dana Foruma održaće se i sajam zapošljavanja u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Ljudski resursi su najbitniji faktor za napredovanje u bilo kojoj oblasti, pa je iz tog razloga sastavni deo foruma i specijalizovani sajam zapošljavanja. Treba videti koje su to potrebe privrede, kakav je tehnološki razvoj u svetu i da li naš obrazovni sistem može da prati trendove u naprednim tehnologijama“, kazao je Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Niš.

Nezaposlene Nišlije, ali i one koji već rade, mogu da predaju molbe željenim kompanijama i da eventualno dođu do posla. Takođe, tog dana će biti i specijalizovani sajam profesionalne orijentacije na kome će učestvovati sve eminentne škole i fakulteti sa teritorije grada, koji školuju kadar sposoban da se nosi sa tehnološkim razvojem.

Matić je dodao da je Sajam profesionalne orijentacije prilika je da učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola na jednom mestu vide u kojim srednjim i visokim školama, ali i fakultetima mogu da steknu formalno obrazovanje i da budu konkurentni na svetskom tržištu.

Forum se organizuje paralelno sa 8. ICT FORUMOM, Niškim savetovanjem ekonomista Srbije.

Forum će pratiti i izložba „Niš, grad elektronike kroz vreme“, predstavljanje monografije „Niš – grad naprednih tehnologija“, kao i tradicionalna dodela nagrada u oblasti naprednih tehnologija za najuspešniju kompaniju, najboljim studentima i mladim preduzetnicima iz ove oblesti.

Posthumno će biti dodeljena nagrada za najuspešnijeg stručnjaka u regionu u oblasti naprednih tehnologija profesoru Goranu Đorđeviću za doprinos razvoju naprednih tehnologija.

Forum organizuje Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte u partnerstvu sa Regionalnom privrednom komorom Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, Elektronskim fakultetom Univerziteta u Nišu, Nacionalnom službom za zapošljavanje – filijala Niš i Klasterom naprednih tehnologija NiCAT.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com