Kultura

Počeo 5. Muzički edikt, Rusi pevali “Bože pravde”

Pred prepunom salom Svetosavskog doma počeo je Peti međunarodni festival duhovne muzike Muzički edikt. Prve festivalske večeri predstavila su se dva hora domaćina, crkveno- pevačke družine „Branko“, kao i gosti iz Slovenije i Rusije. Slovenački mešoviti hor došao je iz Jevnice, a ruski hor studenata Konzervatorijuma u Moskvi dobio je sve simpatije publike kada je nastup počeo izvođenjem srpske himne „Bože pravde“.

Gradska slava Sveti car Konstantin i carica Jelena obeležena je, sada već tradiconalno, petu godinu za redom, nastupom horova na festivalu duhovne muzike, Muzičkom ediktu.

Festival je otvorio gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, poželevši gostima dobrodošlicu.

„Dobrodošli u jedan od najstarijih srpskih gradova, carski grad cara Konstantina koji je zadužio ne samo hrišćanstvo, nego i celu civilazaciju“, rekao je Bulatović.

Pozdravna reč gradonačelnika Niša

Prve festivalske večeri nastupio je Crkveno dečje- omladinski hor „Branko“ sa dirigentom Jovanom Mikić. Ovaj hor nastao je 1995.  godine, gostovao je širom Srbije, u Grčkoj, Bugarskoj, Austriji, Poljskoj i mnogim evropskim zemljama.

Na Vaskrs prošle godine, nastupao je na Festivalu u Moskvi i dobio povelju sa potpisom Njegove Svetosti  patrijarha Moskovskog i cele Rusije, gospodina Kirila. Omladinski hor „Branko“ predstavio se  izvođenjem četiri kompozicije, a bio je ispraćen ovacijama publike.

Crkveni dečje- omladinski hor “Branko”

Iz mesta Jevnica, koje ima oko hiljadu stanovnika i nalazi se u blizini Ljubljani, došao je mešoviti hor Kulturno umetničkog društva „Jevnica“. Ovaj hor osnovan je posle Drugog svetskog rata, a u okviru društva postoji i hor mlađih pevača koji aktivno radi od 2004. godine.

Danas broje oko dvadest pevača, koji na probe dolaze iz mesta koja su udaljena i po 40 kilometara. Ovaj hor gostovao je u Mađarskoj, Italiji, Hrvatskoj, a u Srbiji su poslednji put pevali pre pet godina. Tada su bili gosti Slovenske kulturne skupine „France Prešeren“ iz Niša koja okuplja Slovence i njihove potomke iz našeg grada.

Slovenački hor predstavio se izvođenjem sedam kompozicija, od kojih je jedna bila „Fragmeti iz opela”, Stevana Mokranjca i takođe je bio ispraćen ovacijama. Horom je dirigovala Katarina Trček Marušič.

Hor Kulturno umetničkog društva Jevnica, Slovenija

Zvezde prve festivalske večeri Muzičkog edikta bili su gosti iz Moskve, studenti Konzevatorijuma, njih 34-ro, sa dirigentom Stanislavom Kalinjinim.

Oni su koncert počeli izvođenjem srpske himne „Bože pravde“, čime su podigli publiku na noge.

Hor je izveo desetak kompozicija, a posebno su bili zapaženi nastupi solista, Ekaterine Dondukove, Ane Mežinskaje i Ivana Ljubomova. Inače ovaj hor osnovan je davne 1924. godine, a dirigent Kalinjin bio je i dekan moskovskog Konzervatorijuma.

Hor je nastupao širom Evrope, a imao je i turneju po Americi.

Hor studenata Konzervatorijuma u Moskvi, Rusija

Kao poslednji na prvoj festivalskoj večeri, nastupio je crkveno- pevački hor „Branko“ sa dirigentom Sarom Cincarević, koja je i jedan od organizatora Mizičkog edikta.

Njihov program činile su kompozicije Svetislava Božića, Dimitrija Konomosa, Jakova Milutinovića, Andreja Cincarevića, Aleksandra Jovanovića i Stevana Mokranjca.

Muzički edikt nastavlja se sutra, takođe u sali Svetosavskog doma sa početkom u 19 sati i 30 minuta kada će se predstaviti horovi iz Kotora, Birmingema, Jerusalima, Beograda i Niša.

Publika na nogama dok Rusi pevaju srpsku himnu

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com