POČELA PRIPREMA ZIMNICE ZA STUDENTE: 30 tona turšije se čuva u atomskom...

POČELA PRIPREMA ZIMNICE ZA STUDENTE: 30 tona turšije se čuva u atomskom skloništu

15:35
2292
1
Niške Vesti
PODELI

U centralnoj kuhinji Studentskog centra Niš je počela priprema zimnice koja se čuva u najvećem špajzu u Nišu površine od 400 kvadrata koji je nekada bio atomsko sklonište, i po tome su jedinstveni u Srbiji jer je u svim ostalim studentskim centrima domaća zimnica zamenjena industrijskom.

Dakle, ukiseljene paprike su na sigurnom mestu sve dok se ne nađu u tanjirima studenata. Prema rečima Miljane Stojanović, koja je u Studentskom centru zadužena za odnose sa javnošću, ove godine će biti pripremljeno 30 tona zimnice za oko 6.000 studenata koliko ih se hrani u menzama, a dnevno se pripreme dve, do dve i po tone zimnice koja će se na meniju u menzama naći krajem oktobra.

Zaposleni u Studentskom centru Niš imaju ozbiljan zadatak. Da 30 tona povrća proberu, zatim operu, a onda ga predaju majstoru za pripremu marinade u kojoj će povrće da prezimi. A majstor marinade je Milisav Filipović koji već pet godina priprema zimnicu za niške studente.

“Pet godina radim ovo, ali recept za marinadu je moja tajna”, kaže Filipović. “Najvažnije mi je da na proleće burad ostane prazna jer to znači da su studenti bili zadoboljni”.

Prva tura turšije je već pripremljena i sada treba da odstoji neko vreme. Nakon toga dolaze stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje u Nišu po uzorke. Kada centar od njih dobije potvrdu da je sve u redu, turšija može da se posluži mladim akademcima.

“Za ovu zimu smo predvideli sedam tona turšije”, kaže Miljana Stojanović. “Količinski se najviše kiseli kupus, 8 tona, jer njega koristimo i za pravljenje jela, kiselog kupusa ili sarmi. Potom slede kornišoni koje sada pripremamo, nešto preko 6 tona, a onda dolazi karfiol, tri tone, pa tona šargarepe i po 500 kilograma zelenog paradjza i ljutih papričica”.

Ona dodaje da se zimnica za studente priprema u strogo kontrolisanim uslovima.

„Za nas je priprema zimnice na ovaj način važna iz dva razloga”, kaže Miljana. “Studentima nudimo provereno zdravu hranu, a sam Centar na ovaj način štedi jer bi nas kupovina ove količine zimnice koštala tri puta više. Sve poljuprivredne kulture koje dođu kod nas u Studentski centar su uzgajane u skladu po Global gep standardu koji predstavlja najviši standard zaštite hrane, a ujedno obuhvata i kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica”.

Niški studenti imaju jedinstvenu privilegiju da u toku zime jedu domaću zimnicu kakvu, inače, pripremaju njihove majke ili bake.
Slađana Arsović, tehnolog, dodaje da, kada počne priprema zimnice svi budu angažovani na ovom poslu. dodaje da se sa pripremom zimnice počelo 10.septembra.

“Nekada smo stavljali i preko 40 tona zimnice, a kako se koje povrće bere, tako ga mi pripremamo”, objašnjava Arsović.

kafana barka

Da li znate da Niške Vesti imaju novu Android i iOS aplikaciju?
Preuzmite Android aplikacuju ovde...
Preuzmite iOS aplikacuju ovde...


1 KOMENTAR

  1. Pa, adekvatan je taj prostor… od kiselog kupusa, sarmi, pasulja, podvarka- kad se pojedu- mogu da se dese raznorazne atomske reakcije….

POSTAVI KOMENTAR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Niških Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Niških Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Niških Vesti se možete obratiti ovde: web {at} niskevesti {dot} rs

Unesete rezultat (zaštita od spama) *