Društvo

Počela nova igračka sezona u ansamblu “Mozaik”: Oni igraju srcem

Pod sloganom “U KOLU SMO SVI ISTI” Ansambl Narodnih Igara i Pesama MOZAIK iz Niša, kreće u novu sezonu, koju će prema najavama direktora Marjana Zdravkovića obeležiti veliki broj koncerata, putovanja, humanitarnih koncerata, organizacija seminara folklora i mnogih drugih aktivnosti.

“Ovog puta smo bacili akcenat i otvorili širom vrata za sve najmlađe Nišlije koji žele da se bave tradicijom, igrom i pesmom i na pravi način nauče šta je to tradicija, opanak i šajkaca”, istakao je Zdravković.

Anip Mozaik se može pohvaliti velikim brojem nastupa i putovanjima sa kojih su doneli silne nagrade na koje su jako ponosni. U Mozaiku rade folklorne grupe za sve uzraste od 4 godine pa sve do 50 godina starosti.

“Ponosni smo jer je svaka naša grupa veoma aktivna sa nastupima i putovanjima na kojima predstavljaju svoj Grad Niš na najlepši način. Naš slogan za ovu sezonu je U KOLU SMO SVI ISTI. Želeli smo da pokažemo da je Mozaik otvoren za svaki vid saradnje i da u samom ansamblu nema razlike, i da u kolu mogu biti i siromah i bogat, i star i mlad”, rekao je Zdravković.

On ističe da ovaj ansambl nastavlja i dalje da se bori da folklor dobije svoje zasluženo mesto kome i pripada.

“Ne smemo zaboraviti da smo svi potekli i odrasli iz opanaka”.

ANIP “MOZAIK” U SASTAVU IMA I GRUPU OSOBA SA SMETNJAMA U RAZVOJU

Ansambl narodnih igara i pesama “Mozaik” iz Niša,u svom sastavu ima nekoliko folklornih grupa svih uzrasta, ali grupa koja ovaj ansambl čini jedinstvenim u plejadi mnogih kulturno-umetničkih društava je Folklorna grupa osoba sa smetnjama u razvoju.

Ova grupa se po mnogo čemu izdvaja od drugih i mnogo toga i nju samu čini jedinstvenom, ali i homogenom družinom koja je sebe povezala na poseban način, slično igri kojoj se prepuste kada su u kolu.

Marjan Zdravkovic, direktor Ansambla “Mozaik”, već 10 godina radi sa ovom grupom, dajući sebe nesebično članovima grupe kao što i oni sebe nesebično daju ansamblu.

“Od trenutka kada sam počeo da radim sa njima, a evo puni se decenija, osećam se ponosnim i srećnim u isto vreme, jer sam, provodeći vreme sa njima imao tu sreću da vidim kako to izgleda kada vas neko nesebično voli bez ikakvih ličnih interesa i iz čiste ljubavi”, kaže Marjan Zdravković.

Folklorna grupa osoba sa smetnjama u razvoju Ansambla “Mozaik” često nastupa, a njihovi nastupi nikada ne ostave publiku ravnodušnom. Kada su na sceni svako od njih daje celog sebe da nastup protekne u najboljem redu.

“Oni na svoj poseban i jedinstven način, ali zajedno sa njima i ja, osvajamo srca publike i gledalaca”, kaže Marjan Zdravković. “Srećan sam jer mogu da ih vide svi, i da u njima prepoznaju najbolje folkloraše, a oni im, kada imaju javni nastup pred publikom, ono najbolje i pružaju”.

Ova grupa nastupala je na svim Gradskim manifestacijama u Nišu. Gostovali su i na koncertu Državnog Ansambla “Kolo”, a održali su i svoj celovečernji koncert za publiku iz Niša, ali se za njih čulo i mnogo dalje.

“Naša sreća je da širokoj populaciji možemo da prikažemo da i ova divna folklorna grupa može mnogo da uradi. Folklor je, jednostavno, ispunio živote ovih divnih mladih ljudi,koji uživaju u igri i pesmi i druženju sa svojim kolegama folklorašima gde god da se sretnu.Želeli bi smo da nadležne institucije imaju malo više razumevanja za ove mlade folkloraše i na neki način pomognu njihovom radu i odrastanju”.

Mozaik kao jedan od najaktivnijih ansambala u Srbiji i dalje nema svoje prostorije u kojima bi članovi provodili svoje slobodno vreme kroz razne sekcije i radionice, i gde bi na adekvatan način čuvali svoju narodnu nošnju i kostime, a samim tim bi i proširili šdelatnost i fokusirali se na pravilan rast dece i omladine kroz tradiciju.

“Ono što želimo u ovoj novoj sezoni jeste da se podignemo za makar jednu stepenicu i svim našim mališanima pomognemo u odrastanju”.

Upis u Folklorne sekcije je uveliko krenuo, pozivamo sve Nišlije da dođu i pridruže se Mozaiku. Mogu se javiti putem FB Marjan Zdravković, ili već na kontant telefon 061 2399089.

Dođite čekamo Vas da se družimo, putujemo i igramo!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com