Sport

Plivački klub “Delfin” KAO LEK

Plivački klub za osobe sa invaliditetom “Delfin”, koji u Nišu postoji desetak godina, preteča je ovakvih klubova u Srbiji. Ovaj klub godinama deci, koja imaju različite probleme – mentalne i fizičke – služi kao mesto na kojem se osećaju jednakim sa svom ostalom decom.

– Puno dece sa različitom vrstom invaliditeta je, tokom ovih 10 godina, prošlo kroz klub. Roditelji su zadovoljni, a i mi, jer smo deci sa invaliditetom omogućili da se bave nekim sportom. Za njih je plivanje posebno važno, jer drugi sportovi ne pružaju takvu mogućnost kretanja. U vodi čine pokrete koje ne mogu inače, voda smiruje i decu sa različitim mentalnim invaliditetom. Srećni smo jer smo poslužili kao primer mnogim gradovima u Srbiji da otvore iste ili slične klubove – kaže Miljan Perović, osnivač i trener u klubu “Delfin”.

U ovu, izuzetno dobru priču, upustila se supruga Miljana Perovića – Jasmina Barać Perović, i sama osoba sa invaliditetom. Pomogao joj je profesor Marko Aleksandrović sa Fakulteta fizičke kulture. Počelo je, entuzijastički i individualno, onda preraslo u klub, a u klubu su se rađali i takmičari i mnogi pobednici na raznim takmičenjima u Srbiji. Nemanja Tadić, najbolji srpski plivač sa invaliditetom, potekao je upravo iz ovog kluba. Nemanja će Srbiju predstavljati na nekom budućem paraolimpijskom takmičenju.

U čitavoj ovoj priči zdravlje dece je najveći benefit kluba. A puno ih je u klub došlo, i svakim danom sve više njih je zainteresovano, čak i deca iz susednih gradova. Oni su srećni i kada šaku mogu da pokrenu u vodi, a iskustvo je pokazalo, kaže Miljan Perović – da plivanje posebno dobro deluje na decu sa autizmom. Njih voda posebno smiruje.

Matija Ilić je jedan od njih.

– Volim da plivam i da idem na takmičenja. Posebno  bih voleo da dobijem neki pehar, kao moji drugari.

Lazar  dolazi u klub “Delfin” čak iz Kuršumlije.

– Obožavam da plivam, kaze Lazar, i mnogo se dobro osećam u vodi. Kao da sam zdrav, kao da nemam invaliditet. Jedino se u vodi osećam kao I sva druga deca. Nekako slobodan.

Opština Crveni krst nam je najviše pomagala kada nam je bilo najteže, grad nam je sada obećao pomoć, posebno oko ucešća na takmičenjima, kako bi takmičari poput Nemanje Tadića postizali bolje rezultate. U takvoj situaciji mogli bismo da pružimo mogućnost jos većem broju dece da vežbaju i uživaju u plivanju – kaže Miljan Perović.

Pomoć je neophodna zarad zdravlja dece, ali i zarad medalja koje ovaj klub osvaja. A medalje mu ne fale. Osvojio je devet na državnom prvenstvu krajem prošle godine i tako na najbolji mogući način završio takmičarsku godinu, ali je potvrdio i dominaciju u zemlji. Nišlije su osvojile pet zlatnih, jednu srebrnu i tri bronzane medalje, a najveći doprinos dali su Nemanja Tadić i Miloš Stoiljković, sa po dva najsjajnija odličja. Petu zlatnu medalju osvojio je Marko Nikolić, dok su ostali takmičari osvojili medalje slabijeg sjaja. Želja kluba je da u narednom periodu ovaj sport podigne za stepenik vise i izađe na internacionalnu scenu. Sa Miljanom Perovićem, kao trenerom, koji je posvećen ovoj deci, pre svega srcem – to će mu sigurno poći za rukom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com