Sport

PLANINARSKI KLUB “ŽELEZNIČAR”: Dan pešačenja u Nišu

„Dan pešačenja u Srbiji“ je republička manifestacija pešačenja i održaće se 15. septembra u Beogradu, Kragujevcu, Čačku, Novom Sadu i mnogm drugim grdovima u Srbiji, u orgaganizaciji Planinarskog saveza Srbije i različitih planinarskih klubova. Tim povodom Planinarski klub „Železničar“ iz Niša organizuje manifestaciju pešačenja pri čemu je ponuđeno nekoliko varijanti staza u zavisnosti od uzrasta i kondicije učesnika.

“Akcija je namenjena građanima svih uzrasta i generacija, školama, omladinskim i sportskim orgnaizacijama, ljubiteljima prirode i svima onima koji su zainteresovani za aktivnosti koje vode zdravom životu u prirodi”, kažu organizatori manifestacije.

Polazak će biti sa dve lokacije, kej na Nišavi, plato ispred hotela „Mu place“ i bedem na Nišavi kod tržnog centra „Dis“ na Bulevaru Medijana. Učesnici akcije mogu se odlučiti kraću stazu dužine 7 kilometara, ili dužu varijantu staze koja je namenjena fizički spremnijim osobama ,dužine 18 kilometara, a oni najmlađi ili oni sa slabijom kondicijom migu se odlučiti za najkraću varijantu, prepešaće samo kilometar vratiti se istom stazom.

Staza ide kejom Nišave od platoa ispred hotela „Mu place“ do crkve u Donjoj Vrežini, a zatim stazom duž Bresničkog potoka ili Matejevačke reke do spomenika na Čegru.

Na Čegru će Selomir Marković koji se već više decenija brine o ovom spomeniku pripovedati o ovom istorijskom događaju, a ljubitelji životinja mogu posetiti „Zoo planet“ i razgledati oko 120 životinja različitih vrsta”, dodaju organizatori akcije.

PK „Železničar“ iz Niša ima višegodišnje iskustvo saradnje sa nekoliko osnovnih i srednjih škola u Nišu gde pomaže rad planinarskih sekcija i organizovanje izleta u prirodi.

Ovom prilikom pozivaju sve da se u subotu 15. septembra pridružite manifestaciji “Dani pešačenja u Srbiji”. Pozivaju i nastavnike koji su zainteresovani da u okviru određenih aktivnosti organizuju sa učenicima izlete i boravak u prirodi, ili čak da osnuju plananiarsku ili sličnu sekciju u školi, da ih kontaktiraju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com