Sport

Planinari prešli preko grebena Suve planine

Planinarsko društvo “Preslap” iz Niša organizovalo je prilično zahtevnu akciju prelaska grebena Suve planine, od sela Gornja Studena, do Bele Palanke. Akcija je izvedena kao noćno-dnevna, 10 i 11.avgusta, a sama činjenica da je prva etapa, do vrha Trem na 1810 metara nadmorske visine, najvišeg vrha Suve planine, izvedena noću, ovu, ionako zahtevnu, akciju dodatno je otežalo.

Ipak, 17-oro planinara iz Niša, Aleksinca, Bora i Dimitrovgrada, koji su učestovali u ovom nesvakidašnjem poduhvatu, prekaljeni su visokorci i učesnici brojnih ekspedicija, te je grupa bila sve vreme kompaktna.

Sve je počelo u selu Gornja Studena, odakle su se planinari popeli do izeltišta Bojanine vode. Ovde je bila i poslednja prilika da se zahvati voda. Po mraku, sa upaljenim baterijskim lampama, planinari su se popeli na vrh Trem, i tu sačekali izlazak sunca.

„Prizor je bio fascinantan, za nezaborav“, naglašavaju učesnici kacije. „Dnevna svetlost bila je potrebna, iz bezbednosnih razloga, za savladavanje veoma nezgodnog i neravnog najvišeg grebena Suve planine, od vrha Trem, preko vrha Đorđina čuka na 1735 metara, do vrha i prevoja Pasarelo na 1523 metara. Sa Pasarala se pruža najlepši pogled na ceo masiv Suve planine i celu okolinu. Levo od Pasarela je potkovičasti greben Suve planine koji vodi ka Nišu i Zaplanju, desno je belopalanački krak potkovice, a iza Pasarela je krak Suve planine koji odlazi ka Lužničkoj kotlini i Babušnici“.

Sa Pasarela, planinari su se uputili ka obiižnjem vrhu Smrdan na 1487 metara, i udaljenijim vrhovima Rženac na 1459 i Divna Gorica na1389 metara, između kojih je prevoj Preslap, na kome se staza odvaja za selo Mokru. Akcija je završena u Beloj Palanci posle pređenih 35 kilometara.

Sve je proteklo apsolutno bezbedno, a vodički tim Planinarskog društva “Preslap” na ovoj akciji činili su Nenad Stevanović, Nađica Popadić i Vladimir Mitrović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com