Sport

PD “Preslap” vas vodi na Midžor i Dupljak

Planinarsko društvo “Preslap” organizovaće ovog vikenda uspon na Dupljak (2032 m) i Midžor (2169 m), iz pravca Babinog zuba. Ova akcija zakazana je za nedelju, 26.avgust. Biće ovo prilika da svi zainteresovani obiđu dva najviša vrha srpskog dela Stare planine – na jednoj planinarskoj akciji!

Inicijator je Nenad Stevanović, načelnik PD „Preslap“ i licencirani vodič Planinarskog saveza Srbije, jedan od najboljih srpskih poznavalaca Stare planine, njenih staza, vrhova, vodopada i pećina.

“Za razliku od Midžora, koji je najviša tačka na jednom ogromnom gromadnom uzvišenju, vrh Dupljak je znatno izraženiji, oštriji, a deluje i po izgleduje atraktivniji od Midžora. Ovom utisku doprinosi i činjenica da se na relativno kratkoj razdaljini između Midžora i Dupljaka nalazi prevoj (sedlo) Vučja jama, sa visinom od 1789 m. I dok je Midžor često posećivan od strane planinara, to sa Dupljakom nije slučaj, a ovom akcijom želimo predstaviti i lepotu i atraktivnost još jednog izuzetno visokog vrha na Staroj planini, kakav je Dupljak.” kažu u ovom planinarskom društvu.

Na samom početku akcije, kod planinarskog doma Babin zub, ukoliko bude potrebno, vodiči Planinarskog društva „Preslap“ formiraće i „rekreativnu grupu“, za prelazak kraće kružne staze oko skijališta Babin zub (1565 m), sa usponom na ovaj atraktivni vrh (1757 m) i odlaskom do obeliska, 2 km na stazi ka Midžoru i Dupljaku.

Glavnina grupe odlazi obeleženom stazom u pravcu obeliska, prolazi ispod vrhova Žarkova čuka i Prilepski vrh, sve do mesta, na tačno 2000 m nadmorske visine, gde staza za Midžor skreće udesno, a ulevo se ide ka Dupljaku.

Na putu ka Dupljaku, u reonu Vučje jame, nalaze se nepregledna polja borovnica, malina i kupina, te je ova deonica idelna za prirodno osveženje, pogotovo što ovih plodova ima u izobilju krajem avgusta meseca.

“Grupa koja prelazi celu stazu do Dupljaka, Midžora i nazad, prevaliće u oba pravca 20 km i savladati visinsku razliku od 700 m u usponu i isto toliko pri silasku.” dodaju organizatori.

Kompletnu satnicu akcije možete pronaći na njihovom zvaničnom “eventu” a zainteresovani se mogu prijaviti kod Nenada Stevanovića, na telefon 062/637-771 ili Miloša Stamenkovića, na broj 069/1498-880. Takođe više informacija može se dobiti putem mejla pdpreslap@gmail.com.

Polazak je zakazan za 5 časova ujutru sa parkinga kod Tržnog centra “Roda” (Merkator) dok se povratak očekuje oko 21:30 časova. Cena prevoza je 800 dinara po osobi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com