Društvo

Patrijarh antiohijski i svega Istoka Gospodin Jovan posetio Niš

U pratnji Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja Njegovo Blaženstvo Patrijarh antiohijski i svega Istoka Gospodin  Jovan  posetio je Niš.

U Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na apostole u Nišu dočekao ih je Episkop niški Gospodin Arsenije sa velikim brojem sveštanika Pravoslavne crkve, vernici, gradski zvaničnici, učenici bogoslovije. Dočeku su prisustvovali i gradonačelnici gradova Niša, Pirota i Prokuplja, Darko Bulatović, Vladan Vasić i Aleksandar Simonović, predsednici niških gradskih opština, komandant Kopnene vojske Srbije general Milosav Simović, Komandant žandarmerije, Načelnik policijske uprave i drugi zvaničnici.

Nekoliko stotina vernika okupilo se u hramu da iskaže sastradalnu ljubav i solidarnost sa hrišćanima Sirije i Bliskog istoka , koji se uzimajući arhipastirski blagoslov najblaženijeg Patrijarha drevne apostolske katedre velikog grada Antiohije i svedočeći jedinstvo Pravoslavne vere, svečani čin doksologije služio je visokoprepodobni arhimandrit Serafim, nastojatelj Manastira Sukovo kod Pirota.

Episkop niški  gopodin Arsenije izrazio je posebnu radost zbog prve posete jednog antiohijskog patrijarha Eparhiji niškoj i upoznao gosta sa eparhijom Niškom.

“Vaše blaženstvo, partijarše Bogom velikog grada Antiohije, Sirije, Arabije, Kirlikije, Iverije, Mesopotamije, i svega Istoka, gospodine Jovane , vaša svetosti, arhiopiskope Pećke, mitropolite Beogradsko Karlovačke i patrijarše Srpski , Gospodine Irineje, visokopreosvećena i preosvećena braćo arhijereji dobrodošli. Sa osećanjem posebne radosti, časti i uzbuđenja želimo dobrodošlicu Vama i Vašoj časnoj pratnji u bogospasavanoj Eparhiji Niškoj, u drevni grad Niš, mesto rođenja svetog Cara Konstantina i sedište naše sveštene Episkopije. Eparhija Niška je jedna od najstarijih eparhija Srpske pravoslavne crkve. Njeni počeci datiraju još iz apostolskih vremena . Prvi vesnici evanđelja Hristovog na ovim prostorima gde su se ukrštali najvažniji putevi Rimske imperije bili su učenici Svetog apostola Pavla. Prvi pomen o episkopu drevnog grada Naisusa datira iz prve polovine 4. veka. Od tada do danas uz manje ili veće istorijske prekide pravoslavni episkop stoluje u ovom gradu. Na ovoj drevnoj katedri njegova svetost Patrijarh Srpski Gospodin Irinej , naš ljubljeni otac i arhipastir proveo je 36 godina svoje arhipastirske službe, što za nas čini posebnu čast, alii ogromnu odgovornost”, rekao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški  gopodin Arsenije i dodao da je posebna radost čini to što po prvi put jedan antiohijski patrijarh posećuje grad Niš i Nišku eparhiju.

 „Ono što vekovima povezuje naša dva naroda i naše Pomesne crkve jeste ikona Presvete Bogorodice Trojeručice, pred kojom je Sveti Jovan Damaskin bio isceljen, dodavši joj u znak blagodarnosti treću ruku, koju je Sveti Sava doneo u Manastir Hilandar na Svetoj gori Atonskoj“, rekao je Vladika Arsenije.

Njegovo Blaženstvo Patrijarh Antiohijski i sveg Istoka G. Jovan X je, u svoje lično i u ime delegacije, rekao da njihova braća iz Antiohije nose u srcima ljubav prema našem narodu i našoj Crkvi, posebno iskazujući radost što se ova mirna poseta završava upravo u drevnom Konstantinovom gradu, čemu se Svjatjejši Patrijarh Irinej, kao nekadašnji Episkop niški, posebno radovao.

“Naša pravoslavna vera je da budemo jedna porodica, da budmo zajedno u Hristu. Kao što smo čuli na početku ove službe mi pevamo ovaj tropar u istom glasu i istim rečima. Ikona koju ste pomenuli, Trojeručica ima veliko poštovanje od srpskog naroda. Mi imamo u našem patrijarškom domu u Damasku ikonu Svetog Damaskina Jovana sa Bogorodicom koja je veoma poštovana od našeg naroda. Naš dolazak u ovaj istorijski grad, mesto gde je rođen Sveti car Konstantin je naša radost nad radošću ovih dana “. On je dodao da njegov narod voli svoju crkvu čuva svoju veru i ne želi da izađe iz svoje zemlje. Podsetio je na ono što se  dešava sa braćom hrišćanima na Bliskom istoku, posebno u Siriji.

U pratnji prvojeraraha Antiohijske Patrijaršije i Srpske Pravoslavne Crkve bili su Visokopreosvećeni Mitropoliti Akre gospodin Vasilije, Njujorka i Severne Amerike gospodin Josif, Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije, Preosvećeni Episkopi bački gospodin Irinej, šumadijski gospodin Jovan, vranjski gospodin Pahomije, timočki gospodin Ilarion i mohački gospodin Isihije, kao i članovi poslanstva Antiohijske Crkve, arhimandriti Prokopije, Partenije i Aleksije.

Pre posete Nišu dva patrijarha su obišla Pećku patrijaršiju, manastir Visoke Dečane, Gračanicu a u Crnoj Gori cetinjske manastire i manastir Svetog Vasilija Ostroškog.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com