Kultura

“Patkica žutkica” nagrađena na “Lut festu” u Istočnom Sarajevu

Na upravo završenom Devetnaestom međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” u Istočnom Sarajevu, ansamblu predstave “Patkica Žutkica” Pozorišta lutaka u Nišu, dodeljena je Specijalna nagrada za interaktivan odnos glumaca sa publikom.

Festivalske predstave u takmičarskom programu ocjenjivao je međunarodni žiri kojim je predsedavao reditelj iz Bugarske profesor Bonjo Lungov i članovi, reditelj iz Srbije Živomir Joković i muzički pedagog iz Republike Srpske Mladen Janković.

U takmičarskom programu izvedeno je 11 predstava iz Bugarske, Španije, Irana, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Srbije.

U predstavu „Patkica Žutkica“ uloge tumače Jelena Đorđević, Toma Bibić i Dejan Gocić, koji potpisuje i režiju. Ovo je bilo prvo festivalsko izvođenje ove predstave nakon premijere, koja je izvedena 30. marta 2018. godine.


Još jedna nagrada za niške lutkare. Predstava “Damojed” dobila je nedavno nagradu publike na festivalu u Zaječaru.

Žiri 9. međunarodnog pozorišnog festivala za decu “ZajeČAR”, u sastavu Žoro Ivanov, Nataša Petrović i Miloš Đurićić doneo je odluku kojom se predstavi “Damojed” rediteljke Biljane Radenković dodeljuje nagrada publike – za najglasniji aplauz.

U pet festivalskih dana, od 11. do 16. maja, najmlađa publika je videla predstave profesionalnih pozorišta iz Kruševca, Državnog Kuklen teatra iz Vidina (Bugarska),Virovitice i Zadra (Hrvatska), Zaječara i Niša. Organizator festivala bilo je Pozorište Timočke Krajine “Zoran Radmilović”.

Predstavu “Damojed”, režirala je Biljana Radenković. Uloge tumače: Toma Bibić, Aleksandra Pavlović, Mirjana Đorđević, Dejan Gocić, Srđan Miljković, Mladen Milojković i Stefan Mladenović.

Pre ovog, predstava “Damojed” je na Trinaestom dečijem pozorišnom festivalu “Pozorište Zvezdarište” u Beogradu osvojila treću nagradu dečjeg žirija.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com