Društvo

Pao dogovor u Nišu: Mađarska spremna da stipendira srpske studente

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je tokom boravka u Nišu sa Zoltanom Balogom, ministrom za ljudske resurse Republike Mađarske.

slika1

Ministar sa mađarskim kolegom o zakonskim propisima

Teme sastanka bile su: reforma orazovanja, zakonski propisi, dualno obrazovanje na fakultetima, finansiranje nauke i razmena studenata.

„Za nas, koji smo na početku prve faze reformi obrazovnog sistema, iskustvo Mađarske je dragoceno. Započeli smo rad na izradi platforme za novi sistemski zakon koji će biti osnov za dalje izmene zakonskog okvira“, rekao je ministar Šarčević.

Ministar Balog je detaljno upoznao srpskog kolegu sa Zakonom o visokom obrazovanju, ali i načinom na koji državni aparat, odnosno ministarstvo, učestvuje u procesu donošenja važnih odluka u prosveti.

Na sastanku je konstatovano obostrano zadovoljstvo kada je reč o školovanju manjina.

„Želim da se zahvalim na pomoći koju pružate našim učenicima u Mađarskoj. Ulaganja u srpske škole u Mađarskoj, poput ulaganja u Osnovnu školu „Nikola Tesla“ u Budimpešti, ohrabruje nas na intezivniju saradnju“, rekao je ministar Šarčević.

Sa druge strane, ministar Balog je istakao spremnost Mađarske da poveća broj stipendija za studente iz Srbije koji žele da studiraju u Mađarskoj.

Dogovoren je novi susret, na nivou ministarstava, u Budimpešti radi detaljnije razmene iskustva o zakonskim propisima u oblasti prosvete.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com