Magazin

Ovde se srpska vojska PRIČESTILA pred boj na Kosovu – pet vekova manastira Sveti Jovan

Crkveno zdanje koje je decenijama bilo napušteno, sa jedinstvenim freskama, obeležava značajan jubilej. Najviše zasluga za obnovu hrama imaju iguman Joanikije i dobrotvori.

Kada su braća Jovan i Andronik, iz plemićke porodice Kantakuzin, 1517. godine, na temeljima porušenog hrama iz kosovskog perioda, podizali novu crkvu manastirskog kompleksa u okolini leskovačkog sela Jašunja nisu ni slutili da će pet vekova kasnije nove generacije slaviti taj trenutak zadojene lepotom autentičnog objekta i ikonopisa u priprati i unutrašnjosti crkve.

Freske jašunjskog manastira su pravi dragulj sa početka 16. veka koji se više nigde ne može videti. Posle mnogo godina nebrige i zapuštenosti manastir na Babičkoj gori ponovo živi zahvaljujući igumanu Joanikiju i dobrotvorima.

Protosinđel Joanikije kada je stigao u manastir zatekao je kompleks zarastao u korov. Stara crkva, sa dotrajalim krovom, jedva da se videla, konak je bio pred rušenjem kao i delovi manastirskih zidova. Nije bilo vode i struje, a manastir je više od 50 godina bio bez domaćina.

To je bio blagoslov i došao sam ovde sa jednom kamp-kućicom, a kada sam osvanuo video sam da to neće biti tako jednostavno. Ne sluteći kakve ćemo sve probleme imati u toj kućici sam proveo dve zime, ali blagodareći Bogu i Svetom Jovanu sve se u hodu prevazilazilo.

Ikonopis kom se sada svi dive bio je preliven čađu i ništa se od prelepih fresaka nije videlo – seća se iguman Joanikije trenutka kad je pre osam godina zakoračio u manastir.

Legenda kaže da se srpska vojska ovde pričestila pred boj na Kosovu, a arheološka istraživanja potvrdila su starinu prethodnih objekata i nekadašnji izgled manastira građenog od tesanog kamena, dok su čišćenje i konzervacija ikonopisa otkrili sjaj i kulturno bogatstvo kakvo se retko viđa.

Gledajući njihovu lepotu i površinu, koja je skoro u potpunosti očuvana, čini ih neuporedivim čak i sa studeničkim ikonopisom, iako je on stariji i vredniji i na glasu. Ima ovakvih ikonopisa i u Sukovu, Poganovu i Temskoj, ali je jašunjski jedini koji je sačuvao svoju autentičnu lepotu i nigde nije doslikavan – ističe otac Joanikije.

Opširnije na www.SrbijaVesti.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com