Društvo

Ovaj ČAROBNI nakit izrađuje se jedino u Nišu

Nišlijka Dijana Veličković oživljava istoriju svojim nakitom koji su ljubitelji ručno izrađenog nakita prozvali VIZANTIJSKI. Ona ovaj nakit izrađuje tek blizu dve godine ali se svakog dana usavršava a nakit je sve lepši, slažu se sugrađani.

vizantijski nakit“Izradom nakita se bavim nepune dve godine. Namera mi je na početku bila da pravim nakit koji je u trendu, ali mi nije išlo od ruke”, kaže za Niške Vesti Dijana, koja priznaje da je stvarala prvo iz zabave a tek onda ozbiljnije prionula na posao.

vizantijski nakitPerlice kao večna inspiracija kreativaca nisu zaobišle ni ovu kreativnu ženu.

“Ovim perlicama sam se igrala još kao dete, pošto sam odrasla na Kosovi i Metohiji a toga je tamo bilo dosta. I , valjda po sećanju na prelepe filigranske komade nakita, a verovatno i vođena ličnim ukusom, proizašao je ovaj nakit”, kaže ova darovita Nišlijka.
Vizantijski nakit nije lako izraditi potrebni su sati sedenja i dobar vid, slažu se žene koje izrađuju nakit. Dijana nije odustajala ni kada je bilo naporno ali i teško.

vizantijski nakit“Vreme potrebno za izradu jedne ogrlice, u zavisnosti od veličine, je od četiri do pet sati, a za veće komade i do tridesetak sati. Kako je jako zamorno, neprekidno mogu da radim po nekoliko sati. Nezaposlena sam, ali uz posao u kući, za jednu ogrlicu mi je potrebno dva do tri dana “, kaže ona.

vizantijski nakitOva Nišlijka pokušava da izradom nakita oživi sećanje na nakit koji se nekada nosio i čija lepota i vrednost nikada ne prolaze. Kada počne rad na jednoj od ogrlica, ona nikada nije sigurna kako će ona izgledati na kraju.

vizantijski nakit“Izrađujem ga sama, nikada ne znam krajnji ishod, jer ne radim ni po kakvoj šemi. Mozda je i odraz neprihvatanja današnjih instant vrednosti i trendova , pa sam se vratila u daleku proslost”, kaže sigurno.

U današnje vreme mlade devojke u Nišu ipak vole da prate trendove pa ih ovaj nakit manje zanima, za njega veliko intereovanje pokazuju dame koje u sebi nose samopouzdanje koje pleni, kaže Dijana.

“Nislijke, one mlađe, nisu puno zaintetesovane. Dame srednjih godina pogledaju i sviđa im se, ne mogu da se pohvalim da prodaja teče tako kako bih ja volela ali ipak se nešto dešava. Raduje me da dame koje imaju stila ovaj nakit rado nose i to je ono što sam želela da on prosto zrači na ženama koje umeju da ga nose”, kaže Vličković.

vizantijski nakit

Lepe reči za ovaj vizantijski nakit imaju Dijanine koleginice koje same izrađuju nakit i zbog toga joj je veoma drago.

“Jako ga hvale gospođe koje se i same bave nekim ručnim radom, pa prepoznaju ulozeni rad i trud. Koliko ja znam, u Srbiji niko više ne radi ovakvu vrstu nakita. To pouzdano znam, jer su mi i u Beogradu, na jednom sajmu rukotvorina to potvrdili. Inače, ti sajmovi rukotvorina su jedino mesto gde se može videti moj rad”, završava setno ova darovita Nišlijka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com