Društvo

Njih dve UČE DECU kako da vole prirodu

Niška vaspitačica Ana Palamarević sa velikom grupom dece izašla je do vidikovca u Niškoj Banji. Svi su se tamo lepo zabavili i naučili puno toga. Oni nisu bili sami, planinarili su u društvu đaka OŠ “Car Konstantin” koje je predvodila učiteljica Dušica Živković.

Vaspitačica Ana Palamarević i sama dugogodišnji i uspešan planinar, ovakvim akcijama niškim mališanima uliva ljubav prema prirodi na najbolji način.

“Cilj nam je da otrgnemo decu od statičnog načina zivota! Moji mališani su ovom akcijom stekli zvanje-planinar. Upili su moju ljubav prema planini”, kaže za Niške Vesti, Ana Palamarević.

Iako je veliki broj dece bio na stazi to za iskusne planinare nije bio težak posao, već zadovoljstvo da se deci pokaže ono najlepše što imamo tu u našoj okolini, kažu ljubitelji prirode.

“Na stazi su deca bila izdržljiva i složna. Pomagali su jedni drugima, savladavali su brojne prepreke i hrabrili slabije, to je bilo lepo doživeti sa njima. Na stazi smo i dosta toga naučili o planini, videli su uzvišenja, udubljenja i ravnice. Videli su gde je Višegrad, Gradac i Kusaču za koju kažu da je to Mon Blan”, kaže uz osmeh Palamarević.

Ova planinarska akcija imala je sve elemente prave akcije, gde je u grupi bilo vodiča sa prslucima i značkama za vodiče, kretali su se u koloni, pratili markacije a deca su poštovala pravila na stazi.

“Uspeli smo da stignemo do vidikovca iznad Niške Banje i ne, nismo seli da odmaramo već smo nastavili sa sportskim igrama koje nam je organizovala Školica Sporta Konstantin Veliki”, kaže ova iskusna niška planinarka.

Mališani su se odlično zabavili, puno toga naučili i za korak se približili prirodi.

“Sa crvenim majicama našeg vrtića “Leptirić” ovog dana smo predstavljali i PU “Pčelica” na jedan drugačiji način. Zahvalna sam roditeljima na podršci, učešću na planinarenju, učešču na sportskim igrama”, rekla je vaspitačica Ana.

Utisci svih učesnika ove lepe akcije su da ovakva akcija mora da se ponovi, kažu …Ne moramo, ali želimo!

Osim dece iz vrtića “Leptirić” u akciji su učesvovali i đaci OŠ “Car Konstantin”  učiteljice Dušice Živković.

“U ovoj akciji učestvovali su i đaci  1. 3. i 7. razreda Oš “Car Konstantin”. Pešačka tura počela je od fontane u Niškoj Banji, a završila se na Koritnjaku. Duže pauze su pravili na platou odakle poleću palaglajderi”, kaže učiteljica Živković.

Svojim đacima učiteljica Dušica prenosila je lična iskustva sa planinarskih akcija.

Ovu akciju organizovalo je PD “Preslap” iz Niša.

“Đaci su posli na planinarenje u pratnji roditelja, pod mojim vođstvom sa željom da se što više njih ukluči u planinarenje”, kaže ova učiteljica koja je i sama dugogodišnji planinar.

Ovakvim akcijama ova niška učiteljica želi da decu odvrati od društvenih mreža i “piljenja” u mobilne telefone, da ih uključi u direktan kontakt sa prirodom, a time i zdravo razmišljanje, zdravo druženje i usmeravanje percepcije na živi svet koji ih okružuje, kaže ona za Niške Vesti.

“Naučili su da se na stazi snalaze uz pomoć planinarskih markacija, da su u planini svi jednaki, da nema statusnih simbola, da postoji vođa kojeg treba slušati, da jedni druge poštuju, da na putu kroz šumu ka vrhu dele hranu, vodu, prolaze kroz isti napor i zajedno dolaze do cilja. Umesto fudbalskog igrališta u gradu, gde često dolazi do svađe, ovde su svi “pobedili” igrajući u istom timu”, završava učiteljica Živković.

Njih dve, vaspitačica i učiteljica tek planiraju češće akcije od sledeće školske godine. A učiteljica se nada da ce planinarenje biti uvedeno u školski sistem kao jedna od najzdravijih aktivnosti.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com