Društvo

Ova maketa pozvala je Nišlije na pregled

Velika maketa debelog creva u centru grada, znak je akcije koju su sproveli Institut za javno zdravlje, Dom zdravljka i udruženja koja okupljaju pacijente obolele od raka debelog creva.

Današnja preventivna akcija ima zadatak da podigne svest Nišlija o značaju preventivnih pregleda.

“U Srbiji svaki drugi muškarac umre od raka debelog creva a uzrok, smrti svake druge žene je neki oblik  karcinoma. Podaci koji govore o raku debelog creva su poražavajući. U našoj zemlji svake godine oboli 4500 a njih 3000 izgubi bitku sa ovom bolešću, kažu u niškom Institutu za javno zdravlje.”, kaže Ana Stefanović, Institut za javno zdravlje Niš

Mnoga udruženja koja okupljaju pacijente obolele od raka debelog creva imaju zadatak da pomognu pacijentima u resocijalizaciji.

Potrebno je da se prvo uradi takozvani fop test, koji daje izabrani lekar gde se utvrđuje da li postoji skriveno krvarenje u stolici. Posle ovog testiranja, pacijen se dalje upućuje ako ima potrebe na kolonoskopiju gde se utvrđuju uzroci krvarenja. Često krvarenja nisu uvek povezana sa rakom debelog creva.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com