Kultura

Otvoreni dan i koncert u Simfonijskom orkestru Niš

U okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa, EU Info kutak organizuje obilazak Simfonijskog orkestra u Nišu u petak, 25. maja od 9 sati.

Posetiocima se pruža prilika da kroz razgovor sa zaposlenima saznaju kako ova ustanova kulture radi, kako izgleda njihov radni dan ili šta je potrebno da bi se uspešno organizovao koncert.

Osim toga, posetioci će imati jedinstvenu priliku da prisustvuju generalnoj probi koncerta „Najlepše operske arije – 160 godina od rođenja Pučinija“, na kojem će, na sceni Simfonijskog orchestra istog dana, kao solisti nastupiti prvak Ciriške opere, Bojko Cvetanov tenor i Cvetelina Malđanska sopran iz Sofijske nacionalne opere.

Dirigent je Svilen Simeonov, jedan od najcenjenijih bugarskih umetnika današnjice, a koncert počinje u 20 časova.

Ciklusom “Jubileji kompozitora”, niški simfonijski orkestar slavi 160 godina od rođenja jednog od najvećih kompozitora opere, Đakoma Pučinija. Posle Đuzepea Verdija, Pučini se smatra najvećim kompozitorom opere u Italiji, a njegove opere: Toska, Boemi, Madam Baterflaj i Manon Lesko se nalaze na repertoaru svih velikih operskih kuća na svetu.

Ove godine Evropska unija, pod sloganom “Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost” obeležava Evropsku godinu kulturnog nasleđa.

Tokom 2018. godine, širom Evrope biće organizovani mnogobrojni događaji i manifestacije, kao i pokrenuta serija inicijativa, čiji je cilj da ohrabri građane da otkriju šta je to kulturno nasleđe njihovih gradova, regiona, zemalja i same Evrope.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com