Kultura

Otvorena izložba „I ovo je Srbija“ u Sinagogi

Izložba fotografija autora Zorana Cvetkovića „I ovo je Srbija“ otvorena je danas u Galeriji Sinagoga. Autor je kroz fotografiju pokušao da ukaže na problem gašenja seoskih domaćinstva ali i na tradiciju koju čuvaju oni što su na selu ostali.

„Prvi nagoveštaj sela su seoske bašte, to su one bašte gde paradajz sazreva mnogo kasnije nego u našim marketima. Centar svakog sela karakteriše Zadružni dom , škola i obično spomenik gde su ispisana imena stradalih u ratovima. Mnogo je imena ispisano za tako mala mesta“, kazao je Cvetković na otvaranju izložbe.

On je dodao da je posebnu pažnju posvetio Zadružnim domovima koji se u većini naših sela nalaze baš u centru.

„Po neki još uvek žive a mnogi od njih su urasili u korov, oni su bili centri opismenjavnja i bilo bi dobro sačuvati ih“, rekao je Cvetković.

Prema njegovim rečima, dosta je napušetnih kuća, običčno su oblepljene umrelicama i one oslikavaju prva sliku u kakvom su stanju naša sela.

„Ispred svake kuće je mala seoska bašta, čini se da su različite, ali ali kad se pogleda bliže uvek je tu šišmir, vinova loza , zdravac i jorgovan. Kada domaćinstvo prestane da živi kada nema više ljudi kada kuća počinje da se ruši i pucaju zidovi, tri stvari neminovno ostaju, u tim dvorištima , to je šimšir,zdravac i vinova loza kao poslednji znaci života“, rekao je Cvetković.

Prdsednik Akademskog odbora za selo SANU Dragan Škorić kazao je da sela nestaju svakoga dana.

„Autor je obišao veliki broj sela u našem kraju, mi smo odabrali samo jednu grupu fotografija da pokažemo kako je stanje u našoj zemlji alarmantno“, kazao je Škorić.

On je dodao, da je mnogo napuštene obradive zemlje, pogotovo na jugu Srbije, livada i pašnjaka i se sela polako gube i nestaju.

Izložbu fotografija „I ovo je Srbija“ zajednički su organizovali Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu, Akademijski odbor za selo SANU i Narodni muzej Niš.

Galerija je otvorena od utorka do petka od 12 do 18 časova, vikendom od 10 do 15 sati. Izložba će biti otvorena do 28 septembra, a ulaz je slobodan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com