Društvo

Otvoren Regionalni centar za omladinsko preduzetništvo (FOTO)

Regionalni centar za omladinsko i učeničko preduzetništvo jugoistočne Srbije otvoren je u Ekonomskoj školi. Ovde će moći svi zainteresovani učenici srednjih škola da uče, razvijaju svoje ideje, rade, pripremaju se za posao i plasman svojih proizvoda na tržište.

Regionalni centar otvoren je uz podršku Ministarstva omladine i sporta.

“Naravno da ih podržavamo, zato što su to preduzetničke ideje koje nastaju kod mladih ljudi. Ovo je odličan primer kada pratimo proces od ideje do praktične primene. Učenici su se udružili sa nastavnicima i napravili su proizvode koji su traženi na domaćem i inostranom tržištu. Potpisali su ugovor i sa Nemačkom, da plasiraju svoje proizvode i u Nemačkoj”, kaže Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladine i sporta.

“Ovim želimo da i drugi učenici, iz drugih škola dodju ovde, edukuju se, razvijaju preduzetnički duh. Ovo su im konkretne pripreme za budući rad i uopšte za život”, kaže Dragan Aleksić, direktor Ekonomske škole.

Regionani centar za preduzetništvo formiran je u okviru projekta „Učeničke kompanije – lideri preduzetništva“. Ovo je inkubator za otvaranje novih učeničkih kompanija i pomoć mladim ljudima u teoriji i u praktičnom radu. Namenjen je mladim ljudima od 15 do 19 godina starosti.

I u Ugostiteljsko-turističkoj školi već uveliko pripremaju i plasiraju svoje proizvode. U njihovoj kuhinji priprema se organska hrana – najnoviji proizvod je sos od sremuša.

“Pripremamo testeninu sa pesto sosom, ali ne klasičnim pesto sosom, koji se priprema sa bosiljkom, nego naš, srpski pesto sos, od maslinovog ulja, belog luka i sremuša, on je i ukusniji i zdraviji,” kaže Uroš Stamenković, učenik Ugostiteljsko-turističke škole.

“Ovde pripremamo naše, organske proizvode, organsku hranu i pripremamo i pakujemo organske čajeve”, kaže Suzana Stojanović, direktorka Ugostiteljsko-turističke škole.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com