Kultura

Otvoren 53. Sajam knjiga i grafike

Večeras je u hali “Čair” otvoren 53. Sajam knjiga i grafike koji će trajati do 3. decembra. Sajam je otvorio Raša Popov, srpski književnik, publicista, glumac, autor više desetina knjiga za decu i odrasle.

Na ovogodišnjem niškom Sajmu knjiga i grafike prisutno je oko 60 izdavačkih kuća iz cele Srbije, a oni će u narednim danima Nišlijama ponuditi knjige uz popuste od 30 do 70 odsto.

53. Sajam knjiga i grafike

Sajam je otvorio legendarni Raša Popov, koji je u nadahnutom govoru, između ostalog rekao:

“Od kako je Zdravko Šotra snimio svoj prekrasni film “Zona Zamfirova“, svi smo dobro obavešteni o hijerarhijskoj uređenosti niške čaršije od pre više od jednog veka. U tom dirljivom filmu vidi se da je pod zidinama niške Tvrđave raslo jezgro superiornog urbaniteta.

Mi danas učestvujemo u jednom od novih iskoraka u razvoju tog urbaniteta i Niš s ponosom otvara svoj 53. Sajam knjiga.

“Neverovatna prosvećenost. Više od pola veka traje ova priredba. Svi mi znamo da je Niš druga srpska metropola, a naročito metropola kulture. Taj uspon Niša, potvrdilo je otvaranje Univerziteta, izdavanje tematske Enciklopedije Niša, a novi gradski delovi grada svojom originalnošću  svedoče o jakom jezgru savremenih arhitekata i urbanista koji ovde stvaraju.”

Raša Popov

“Grad Stevana Sremca i Branka Miljkovića sada stvaraju i nose na svojim ramenima hiljade umnih glava. Ovaj Sajam garantuje da niški intelektualci žive radi knjiga i da one postoje radi njih. Dok gledamo hiljade knjiga  na štandovima ove goleme, privremene biblioteke, mi u stvari učestvujemo u jednom evolucionom skoku.

Svaki naš sajam knjiga, pa i ovaj, i svaka od naših ugroženih knjižara, u ova „svetla“ vremena tranzicije, povod je za radost i nadu u dalju obnovu evolucije našeg duha,“ kazao je Popov.

Niški kulturni centar, organizator Sajma, nije menjao cenu ulaznice i ona iznosi 100 dinara, za organizovane posete 50, a hala „Čair“ će do  3. decembra biti otvorena od 10 do 20 sati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com