Ekonomija

Otvaraju se nova radna mesta u Nišu zbog ozakonjenja objekata

Na privremenim poslovima zbog ubrzanja popisa nezakonito izgrađenih objekata, u Nišu biće angažovano 30 ljudi, a posao mora biti završen u narednih mesec dana, rečeno je na sastanku predstavnika Ministarstva građevinarsta, saobraćaja i infrastrukture i četiri okruga: Nišavskog, Jablaničkog, Topličkog i Pčinjskog.

Procene Ministrastva su da će sledeće nedelje u Nišavskom okrugu biti zaposleno do šezdeset ljudi, a na nivou Niša primiće njih trideset.

Resorno ministarstvo krenulo je u, kako kažu, opsežnu akciju popisa svih nezakonito izgrađenih objekata. Dodatno je uposleno oko 900 ljudi koji će raditi na poslovima ozakonjenja, a iz Ministarstva navode da pet timova kontinuirano prate stanje na terenu.

„Popisivanje nezakonito izgrađenih objekata mora biti okončano u narednih mesec dana. Kada govorimo o Nišu, podaci govore da je popisano oko 4 hiljade objekata, a na nivou okruga popisano je 78 hiljada nezakonito izgrađenih objekata, što je jako malo”, istakla je Darinka Đuran, pomoćnik ministra građevinarstva.

U poslednjem krugu po Zakonu o ozakonjenju objekta od 9 i po’ hiljada zahteva u Nišu je obrađeno samo 3 hiljade, rečeno je u građevinskoj inspekciji.

Procene Ministrastva su da će u Nišavskom okrugu biti zaposleno do šezdeset ljudi, a na nivou Niša primiće njih trideset – po 15 pravnika i arhitekata.

Načelnik Nišavkog upravnog okruga, Aleksandra Cvetković kaže da se krenulo sa zapošljavanjem u Merošini, Doljevcu i Aleksincu, a to će umnogome ubrzati proces.

„Što pre ćemo razgovarati sa gradskim rukovodstvom i ljudima zaduženim za primenu ovog zakona. Znamo da će zaposleni biti diplomirani pravnici, građevinski inženjeri, arhitekte, da zarada od 35 hiljada dinara po radniku ide na teret lokalne samouprave, a radnici će se isplaćivati od taksi za prijavljivanje objekata“, rekao je Aleksandar Cvetković.

Cvetković dodaje da će novca biti jer samo 40 hiljada objekata donosi 200 miliona dinara ako znamo da svako domaćinstvo pri popisu ostavlja 5 hiljada dinara.

Treba još obezbediti prostor i računare, a u Sekretarijatu za planiranje i izgradnju u Nišu se nadaju da će već naredne nedelje krenuti za zapošljavanjem nove radne snage, kako bi se ispoštovali svi rokovi.

„Rok za celokupni proces ozakonjenja je do tri godine, a sa dodatnim angažovanjem ljudstva bi trebalo da rešavamo do 56 zahteva na dan“, kazao je Rodoljub Mihajlović iz Sekretarijata za planiranje i izgradnju grada.

Ozakonjenje je proces koji traje, kažu iz Ministarstva. Svaki zaposleni dobiće kvotu od 15 predmeta dnevno koje će morati da obradi.

Podaci će biti javni i pratice se ažurnost zaposlenih na poslovima ozakonjenja, naglasila je Darinka Đuran iz Ministarstva građevinarsta, saobraćaja i infrastrukture.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com