Društvo

Otvara se Gradska škola fizike “FIZNIŠ”

Gradska škola fizike „FIZNIŠ“ na Departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu svečano će biti otvorena sutra, 17.novembra. Nastavnici srednjih škola Nišavskog okruga za školu su prijavili 110 učenika.

Najviše prijavljenih učenika je iz niških gimnazija „Bora Stanković“, „Svetozar Marković“, „Stevan Sremac“ i Medicinske škole „Dr Milenko Hadžić“ iz Niša. Svečano otvaranje škole fizike je predviđeno za 11,30 sati u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta.

Organizatori Škole su Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, Društvo fizičara Niš i Podružnica Društva fizičara Srbije Nišavskog okruga.

“Ideja za rad sa učenicima na ovaj način potekla je, delimično, i od nastavnika koji predaju u osnovnim i srednjim školama, a koji ističu da nemaju dovoljno dobre uslove u svojim matičnim školama za izvođenje računarskih i laboratorijskih vežbi sa svojim đacima. Uz to, kako oni navode, nemaju dovoljno vremena ni za dodatne časove na kojima bi radili za učenicima koji su zainteresovani za ovaj predmet. Tako smo mi na fakultetu odlučili da pokrenemo Gradsku školu fizike koja bi okupila sve one srednjoškolce koji su naklonjeni ovoj nauci”, kaže profesor dr Saša Gocić, upravnik Departmana za fiziku na PMF-u i dodaje:

“Budući da fakultet ima dobro opremljene laboratorije možemo đacima da omogućimo sve uslove da rade vežbe u njima, a profesori sa fakulteta organizovaće za njih i popularna naučna predavanja iz fizike. Osim toga, cilj škole je popularizacija fizike, a ljubav prema ovoj nauci najbolje se razvija u laboratorijama. Potrebno je samo videti sa koliko entuzijazma, žara i ljubavi mlade rade vežbe. To im je,možda, nedostajalo, a mi to možemo da im pružimo”.

On dodaje da Gradska škola fizike “FIZNIŠ” ima još jedan, ne manje važan zadatak.

“Jedan od zadataka škole, za koji smatramo da je jako važan, je i popularizacija fizike kao naučne oblasti među mladima”, dodaje dr Saša Gocić. “Svima nam je danas jasno da je IT tehnologija privukla veliku pažnju mladih, ali i njihovih roditelja, pre svega zbog mogućnosti koje se nude za posao. Naš zadatak u školi biće da polaznicima, ali i ostaloj deci ukažemo na to od kakvog je značaja fizika kao nauka, gde se ona sve primenjuje i kako mogu sa diplomom fizičara da dođu do posla. Malo njih je upoznato sa činjenicom da je u Nišu otvoreno nekoliko fabrika koje imaju potrebu za stručnjacima ovog tipa, a to je šansa da naši diplomirani studenti dođu do radnog mesta”.

Gradska škola fizike “FIZNIŠ” će u početku nastavu i vežbe za polaznike organizovati jednom mesečno, ali kako je interesovanje za školu veliko među učenicima, a sve više se njih i prijabvljuje, broj časova biće povećan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com