Društvo

“Otkrivena” ČETVRTA pesnica na Bubnju (FOTO)

Rekonstrukcija i konzervacija Spomen parka Bubanj biće završena do kraja septembra, kaže Elena Vasić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika. Nakon rekonstrukcije ovaj park dobio je novo ruho, a mnogu detalji tek sada dolaze do izražaja.

Radovi su krenuli krajem avgusta i glavni deo posla je završen ono što je ostalo je da se obezbedi osvetljenje i video nadzor.

Foto: Zavod za zaštitu spomenika

Uređena i pričvršćena je memorijalna mermerna ploča koja je često bila meta vandala i koja je ćesto nestručno bila čišćena. Same pesnice pretrpele su rekonstrukciju iako je njih najteže bilo očistiti, jer je na mnogim delovima otpala konstrukcija i sve se radilo na visini, što je dodatno otežavalo čitav posao. Prilazni plato je uređen i posle njegovog sređivanja otkrivena je i četvrta pesnica koja se vidi iz vazduha.

“Taj plato je sačinjen od velikih kamenih ploča koje su tek sada došle do izražaja, kada su sređene. Mi znamo na osnovu crteža i planova kako je to izgledalo nekada. Kada gledate iz vazduha, same pesnice i memorijalni zid su povezane još jednom pesnicom, koja se vidi iz te ptičije pespektive i sam plato je u obliku pesnice”, kaže Vasić.

Foto: Zavod za zaštitu spomenika

Divlji zemljani putevi kojima se dolazilo do samog spomenika su sada zatvoreni i više nije moguće kroz zelene površine do samog platoa, podignuti su ivičnjaci i regulisano je kretanje vozila kroz Spomen park.

U narednom periodu biće postavljene i informativne turističke table, zbog sve većeg broja naših i stranih turista koji dolaze da posete Bubanj, dodaje direktorka Zavoda za zaštitu spomenika.

Za rekontrukciju Spomen parka Bubanj izdvojeno je 20 miliona dinara koje je obezbedilo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

Foto: Zavod za zaštitu spomenika

Spomen park Bubanj

Spomen park Bubanj predstavlja spomen kompleks, sagrađen u sećanje na streljane građane Niša i južne Srbije u Drugom svetskom ratu.

Spomen park Bubanj je stavljen pod zaštitu države u maju 1973 godine. Marta 1979. godine odlukom Skupštine Srbije spomen park Bubanj proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Na Bubnju je ubijeno oko 10.000 logoraša i zatvorenika Specijalne policije i kaznenog zavoda. Čitav teren Bubnja ispresecan je rovovima u kojima su zakopavane streljane žrtve.

Svaka od tri pesnice je različite veličine i one predstavljaju simbol muške, ženske i dečje ruke koje prkose neprijatelju zbog toga što su streljane i čitave porodice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com