Kultura

OTKRIVANJE SLIKA – “Niš biblijski grad”

„Niš – biblijski grad“, naziv je izložbe slika autora Siniše Stamenkovića, koja će biti otkrivene večeras u Oficirskom domu u Nišu. Reč je o postavci koja sadrži 15 slika velikog formata, nastalih u prethodnih nekoliko godina.

Svaka Stamenkovićeva slika je zagonetka za sebe, koja pored pitanja donosi i odgovore, skrivene u metafori nadrealnog.

„Iako nisam rođen u Nišu, ovaj grad doživljavam kao svoj i do sada sam mu posvetio nekoliko izložbi. Dela koja će ljubitelji umetnosti imati prilike da vide su moja fikcija i doživljaj života u Nišu. One prikazuju svih sedam poznatih slojeva civilizacije, koja počinje i završava u Nišu, zato što ja to tako vidim“, kaže Stamenković.

Ova umetnička dela biće izložena u Oficirskom domu samo tri dana, od 3-5. maja.

„Znate kako kažu, svako čudo tri dana dosta!…Šalim se, naravno. Želja mi je bila da na taj način privučem ljubitelje umetnosti da vikend provedu kvalitetno i pogledaju izložbu“, ističe umetnik.

Otkrivanje slika „Niš-biblijski grad“ počinje u 19 časova, a osim nesvakidašnje kratkog roka trajanja i početak izložbe će biti jedinstven.

„Hteo sam da budem drugačiji. Smatram da još nemamo izgrađenu kulturu ponašanja na takvim događajima, jer sam mnogo puta sretao ljude kako na izložbe dolaze da bi bili viđeni i koji uopšte ne gledaju izložena dela. Ono što ih čeka u petak će im, nadam se, držati pažnju. Umetnost to traži“, objašnjava Stamenković.

Posle Niša, Stamenkovićeva dela videće i publika u Novom Sadu i Beogradu.

Siniša Stamenković se aktivno bavi slikanjem od 1975. godine. Učestvovao je na više desetina samostalnih izložbi u gradovima Srbije, a njegova dela, u okviru grupnih izložbi, pogledala je i publika u Poljskoj, Italiji, Austriji, Hrvatskoj, Norveškoj i Mađarskoj. U rodnom Gadžinom Hanu 1994. godine izlagao je na zajedničkoj izložbi sa Milićem od Mačve, koga smatra svojim učiteljem umetnosti.

Nosilac je Medalje grada Bolonje, Nagrade Zlatni kist, Dve zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice, Plakete sa likom Koste Abraševića i brojnih drugih priznanja.
Stamenković je osnivač Prve srpske kolonije akademskih likovnih umetnica u Gadžinom Hanu, kao i Jugoslovenske kolonije neprofesionalnih slikara, a nedavno je proglašen počasnim članom ULUDS-a.

Od „zaplanjskog čuda“ do umetničkog čuda

U vreme kada sam bio predsednik opštine Gadžin Han, to je bilo 90-ih godina prošlog veka, imao sam zanimljiv razgovor sa Milićem od Mačve koji me je uveo tajni svet umetnosti. Kaže on meni: „Stamenkoviću, umetnost traži celog čoveka. Ne možeš ti pre podne da rešavaš važna pitanja svojih sugrađana, držiš sastanke, da donosiš odluke, putuješ…a posle podne da uzmeš četkicu i da „malaš“. Ako si spreman da 15 sati dnevno stvaraš umetnost, onda se možeš nazvati umetnikom. Drugačije ne može“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com