Društvo

“Otključaj toleranciju”, poručuju đaci Trgovinske škole

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, u Trgovinskoj školi u Nišu, održana je tribina pod nazivom „Otključaj toleranciju“.

U okviru predmeta Građansko vaspitanje i Sociologija sa pravima građana organizovana je tribina u saradnji sa Učeničkim parlamentom.

“Cilj je bio da svoje srce otključamo za svu raznolikost ljudskog ponašanja”, kažu u ovoj školi.

Učesnici tribine bile su osobe sa invaliditetom koje su iznele svoja životna iskustva i probleme sa kojima se susreću. Govorili su Dragana Rodić – Aranđelović – dipl. ekonomista, dobitnica najprestižnijeg priznanja grada Niša „11. januar“ za humanizam; Andrijana Conjić – plivačica sportskog udruženja OSI „Nais“; Marija Damnjanović – master prof. sporta i fiz. vaspitanja, trener plivanja u udruženju OSI „Nais“; Nikola Ljubisavljević – učenik III razreda gimnazije „Svetozar Marković“ član PK OSI „Delfin“.

U ime Grada tribinu je otvorio Jordan Ivanović, predsednik gradskog Saveta za rad sa OSI.

Izlaganja su izazvala iskrenu reakciju i učenika i nastavnika. Stvorena je atmosfera poverenja i razumevanja koja je omogućila postavljanje brojnih i raznovrsnih pitanja. Učenike je interesovalo na koje su prepreke osobe sa invaliditetom nailazile i na koji način su ih uspešno prebrodile. U odgovoru je istaknuta važnost motivacije kao pokretača za ostvarivanje ličnih dostignuća.

„Uvek može bolje“, naglasila je Conjić.

Rodić je istakla važnost optimističkog sagledavanja novih životnih mogućnosti. Ljubisavljević je ukazao na značaj istrajnosti i spremnosti za borbu, kako na planu sportskih dostignuća, tako i u životu. Naglašena je važnost podrške porodice, prijatelja, ali i obrazovnih i gradskih institucija. Damnjanović je opisala svoje delovanje kao trener osoba sa invaliditetom u okviru delovanja OSI „Nais“, a za ostvarene uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima od strane Sportskog Saveza grada Niša proglašena je 2016. god. za najboljeg trenera godine.

Postavljena pitanja pokazala su da je veoma uspešno ostvaren interaktivni tip otvorene tribine. Prisustvovanjem učenika i nastavnika Ekonomske škole i Ugostiteljsko-turističke škole proširena je saradnja među školama. Namera škole je da tribina predstavlja samo prvi korak u daljoj saradnji sa udruženjima OSI, kao i s odgovarajućim gradskim institucijama u cilju pomoći učenicima i razvijanju svesti o toleranciji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com