Društvo

Osuđenicima sertifikati znanja i veštine za resocijalizaciju

Osuđenici Kazneno-popravnog zavoda Niš, naredne nedelje dobiće sertifikate za realizovane konkretne obuke i stručno osposobljavanje u raznim delatnostima.

Biće dodeljeno ukupno 164 sertifikata za završene stručne obuke za tapetare, auto-lakirere, kuvare, pekare, štampare (na tekstilu, sito štampa), vodoinstalatere, keramičare, fasadere, molere, krojenje i šivenje, elektro-instalatere, stolare, CNC operatere, metalo-strugare, argonsko, CO2 i elektro-lučno zavarivanje.

Obuke osuđenih lica realizovane su u okviru HELP-ovog projekta „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana“ uz finansijsku podršku Vlade SR Nemačke. Teorijsku i stručnu podršku pružili su Narodni univerzitet Niš, Narodni univerzitet Vranje i Tehnička škola Valjevo, u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija, Ministarstva pravde Republike Srbije.

Cilj ovakvih obuka je stvaranje mogućnosti za odgovarajuće radno angažovanje lica lišenih slobode, za vreme izvršenja kazne, i uspešna reintegracija u društvo nakon izvršenja kazne.

HELP je u prethodnom periodu samo u Kazneno-popravnoj ustanovi u Nišu, kroz tri projektna ciklusa donirao opremu za vez, lasersko graviranje, CNC, štamparsku i opremu za plastifikaciju za pogone i radionice u okviru KPZ-a, ukupne vrednosti oko sto hiljada evra, uz sufinansiranje Uprave, a vrednost realizovanih obuka dostiže 40.000 evra.

Projekat “Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana”, ukupne vrednosti 2.975.000,00 evra, uz donatorsku podršku nemačke vlade Help realizuje od aprila 2017. do kraja decembra 2018. godine. Vrednost dela aktivnosti u Srbiji, za pet gradova i opština i tri ustanove za izvršenje krivičnih sankcija, iznosi 1.078.904,29 evra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com