Hronika

OSUĐEN: 11 godina za vozača koji je u Knjaževačkoj pokosio sestre i biciklistu

Stojan Nikolov (30), koji je 1. aprila 2018. godine u alkoholisanom stanju sa čak 1.98 promila alkohola u krvi, pri velikoj brzini izgubio kontrolu nad vozilom i izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su stradale sestre Milica (27) i Marija Petrović (24), biciklista Svetislav Tonić (82), a lakše povređen putnik u vozilu D. Ž. (25). osuđen je u utorak pred Višim sudom u Nišu na 11 godina zatvora. Njemu je sud izrekao i zaštitne mere bezbednosti u trajanju od pet godina, pa će mu vozačka dozvola za sve kategorije biti oduzeta na pet godina, po odsluženju zatvorske kazne.

Pri donošenju sudske odluke, kao olakšavajuća okolnost u Stojanovom slučaju uzeta je činjenica da se radi o mladoj osobi koja nije ranije osuđivana, koji se korektno držao tokom postupka. Međutim, kao otežavajuća se uzima to da je da je u pijanom stanju seo za volan, da je vozio nedozvoljenom brzinom od 85 kilometara na čas iako je ograničenje u toj, inače jako prometnoj ulici, 50 kilometara na čas, kao i da je nakon nesreće usledila smrt troje ljudi od kojih dve mlade osobe, sestre Milica i Marija koje su bile van kolovoza na autobuskom stajalištu, što nesreću čini još većom. Sud je takođe doneo odluku da se Nikolovu produži pritvor obziromna toda ima i bugarsko državljanstvo i da je došlo do velikog uznemirenja javnosti.

Otac stradalih devojaka Slobodan Petrović rekao je nakon čitanja presude da mu nije važno koliko je godina dobio Nikolov, jer njegovu decu ništa neće vratiti.

“Došao sam samo iz potovanja prema sudu, tužilaštvu, mojoj deci, da čujem presudu. Mene apsolutno nije zanimalo koliko će on godina dobiti. Zakonska procedura je maksimalno ispoštovana, mislim da su svi dali maksimalne napore da ovo bude ocenjeno kako je ocenjeno. Mene ne zanima šta će biti sa njim, moja deca se neće vratiti nikako. Njegov je život njegova stvar”, rekao je Petrović.

Nikolov je u petak pred sudom priznao u potpunosti krivično delo rekavši da želi da izjavi saučešće porodicama nastradalih jer to do sada nije imao prilike da učini.

“Priznajem krivicu u potpunosti. Želim da izjavim saučešće porodicama jer do sada to nisam imao prilike da uradim. Voleo bih da mogu da vratim vreme, trebalo je da ja poginem toga dana umesto njih. Noćima ne spavam, imam košmare, jedem jednom dnevno. Kajem se zbog svega”, izjavio je pred Višim sudom u Nišu Nikolov.

Podsetimo, kobnog dana sestre su se vraćale s porodičnog ručka kod tetke. Dok su na stajalištu čekale autobus, na njih je u blizini OŠ “Njegoš” naletela „opel astra“ za čijim je volanom bio Stojan, koji je pre toga „pokosio“ nesrećnog Svetislava Tonića (82) dok je vozio bicikl. Tonić je preminuo na licu mesta, dok su sestre preminule u bolnici. Tragedija u kojoj su život izgubile dve mlade devojke, rođene sestre, studentkinje sa svim desetkama, pune života kao i Svetislav koga čitavo naselje pamti kao veselog, vitalnog i dobrodušnog čoveka, ostaće upamćena kao opomena svima koji sedaju za volan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com