Društvo

Osnovana Asocijacija ustanova za dnevni boravak osoba sa smetnjama u razvoju

U Nišu je na inicijativu rukovodilaca dnevnih boravaka za osobe sa smetnjama u razvoju osnovana Asocijacija dnevnih boravaka za osobe sa smetanjama u razvoju južne i jugoistočne Srbije.

Članice ovog udruženja su dnevni boravci, ustanove socijalne zaštite iz Pirota, Brusa, Bojnika, Vlasotinca, Knjaževca, Bele Palanke, Aleksinca, Kosovske Mitrovice, Bora, Surdulice,Vranja, Bujanovca, Vladičinog Hana, Dimitrovgrada, Leskovca, Prokuplje, Babušnica , Preševo, Niša i drugih gradova južne i jugoistočne Srbije.

Centar za dnevni boravak, dece, omladine i odraslih lica mentalno ometenih u razvoju „Mara“ iz Niša bila je domaćin predstavnicima dnevnih boravaka iz lokalnih samouprava južne i jugoistočne Srbije a direktor Miloš Ranđelović rukovodio je osnivačkom skupštinom Asocijecije. Na osnivačkoj skupštini usvojeni su akti Asocijacije i izabrani organi.

Miloš Ranđelović, direktor Ustanove “Mara”

“Nastojimo da osnivanjem ove Asocijacije ostvarimo aktivno učestvovanje u društvu i pomoć osobama sa smetnjama u razvoju, čuvanje i unapređenje zdravlja ljudi, razvijanje i ostvarivanje socijalnih potreba osoba sa smetnjama u razvoju, socijalnoj zaštiti , pomoć u kući i predah, personalnu asistenciju, očuvanje kulture, građanskog društva i ljudskih prava”, obrazložio je Miloš Ranđelović.

“Cilj osnivanja jedne ovakve asocijacije je socijalizacija dece i poboljšanje usluga pružaoca usluga socijalne zaštite, tačnije pružaoca usluga dnevnog boravka. Sva udruženja i pružaoci usluge dnevnog boravka su u velikom broju slučajeva od lokalne samouprave zapostavljene. Manje sredine imaju velike probleme oko finansiranja dnevnih boravaka. Postoji raznolikost. Neki dnevni boravci su na budžetu, a pojedini su organizovani po posebnom programu za pružaoce usluga dnevnog boravka. Mi na ovaj način želimo da poboljšamo pružanje usluge samim korisnicima, ne možda na nivou kakav je u zapadnim zemljama ali da to bude adekvatna usluga sa licenciranim licima. Činjenica je da mnoge ustanove dnevnog boravka ustanovama nemaju licencu, a mi ovom Asocijacojom želimo da unesemo red i podignemo nivo usluga”, kaže Dragoslav Petrović, generalni sekretar Asocijacije i direktor Dnevnog boravka za decu i omladinu ometnu u razvoju Sunce iz Prokuplja jedan od inicijatora osnivanja ove Asocijacije.

On objašnjava da svaki grad , lokalna samouprava dobija novac od Ministarstva rada i socijalne politike za poboljšanje uslova rada pružaoca usluga i socijalne zaštite.

Dragoslav Petrović, direktor Dnevnog boravka za decu i omladinu ometnu u razvoju Sunce iz Prokuplja

“Nastojimo da se taj novac troši namenski i u tom pravcu će novoosnovana Asocijacija raditi, i da će se vrlo brzo videti poboljšanje u radu dnevnih boravaka i drugih udruženja. Nadamo se da će Asocijacije biti sagledane u pravoj meri jer će svakodnevno pratiti rad udruženja i pružaoca usluga južne i jugoistočne Srbije” , dodaje Dragoslav Petrović.

Nekada su se sredstva za funkcionisanje ovig ustanova dobijala i od osnovnih i opštinskih sudova i tužilaštva iz dela koji je uplaćivan kao kazna sa iznosom i za humanitarne svrhe. Sada ova linija finansiranja ne postoji direktno prema pružaocima usluga nego prema Ministarstvu koji raspisuje konkurse.

Dnevni boravci za osobe sa telesnim oštećenjem imaju korisnike sa vrlo različititim vrstama oštećenja – retardopsihomotorikom i cerebralom , daunovim sindromom, paraplegijom, distrofijom.

Miloš Ranđelović rukovodilac “Mare” kaže da novoosnovana Asocijacija treba da radi u interesu svih dnevnih boravaka dece i osoba sa fizičkim oštećenjem kako bi bili zaštićeni , sagledani svi korisnici usluga.

“Nastojimo da decu socijalizujemo, uvedemo u društvo, da budu vidljivi, kao i ostali njihovi vršnjaci. Treba društvo više pažnje da obrati na osobe sa telesnim oštećenjem. Zakon o inkluziji je rano donet a da se mi u ovoj oblasti nismo u dovoljnoj meri pripremili za sprovođenje zakonskih odredbi. Deca treba da budu uključena u redovno školstvo ali je u praksi to vrlo teško i sa tim se susrećemo u svakodnevnom radu i mi ćemo raditi na tome, dogovorno i usaglašeno”, rekao je Dragoslav Petrović, generalni sekretar Asocijacije.

Udruženje će organizovati akcije humanitarnog i volonterskog tipa, stručne skupove, savetovanja, seminare organizovati edukacije. Za 22. i 23. septembar planiraju organizaciju tradicionalnih sportskih susreta dnevnih boravaka južne i jugoistočne Srbije u individualnim sportovima – pikado, obaranje čunjeva, skok u dalj, stoni tenis i drge discipline.

Susreti će ove godine biti održani u Aleksincu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com